Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Извънредна среща на НАТО

[post-views]
Косово и Босна искат членство в НАТО

Външните министри на НАТО се събират днес извънредно на онлайн среща заради ситуацията около Украйна и „широк кръг въпроси на европейската сигурност“, съобщи говорителката Уана Лунджеску. Това ще стане в навечерието на заседанието на Съвета Русия–НАТО, за което официално бе потвърдена датата 12 януари. България вероятно ще бъде представена на днешната среща от зам.-министъра на Външните работи Ирена Димитрова, след като министър Теодора Генчовска се разболя от COVID-19.

На Съвета НАТО–Русия Москва най-вероятно ще изпрати зам.-министри на външните работи (Сергей Рябков) и на отбраната. Преди това за 10 януари са насрочени преговори в Женева между Русия и САЩ (Рябков ще се срещне с колежката си Уенди Шърман), а на 13 януари ще има среща във Виена в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От реакциите и коментарите на анализатори в Русия се вижда, че очакванията на Кремъл са насочени единствено към срещата в Женева, където вероятно ще се обсъждат предложения за съкращения и дистанциране на стратегическо въоръжение.

Според „Ройтерс“ от Алианса са опитвали да организират от месеци насам среща на създадения през 2002 г. Съвет Русия–НАТО, но това окончателно е спряло през октомври. Тогава съставът на руското представителство в централата на НАТО бе съкратен наполовина, като бе отказана акредитация на руснаци с подозрения, че работят за разузнаването. Днешната среща на външните министри ще бъде председателствата от генералния секретар Йенс Столтенберг.

Бунт в Казахстан, президентът Токаев повика руски войски

Уволнени са премиерът и шефът на Комитета за национална сигурност

Социални протести срещу повишените цени на пропан-бутана, започнали на 2 януари в западния казахстански град Жанаозен, прераснаха в истински бунт, обхванал почти цялата страна. През тази седмица център на бунта стана старата столица на Казахстан Алмати, който е и най-големят град в страната. Демонстранти превзеха и запалиха сградата на областната управа и резиденция на държавния глава Касим-Жомарт Токаев в Алмати. За няколко часа под техен контрол бе и летището на града. Схватки между демонстрантите и силите на реда имаше и в столицата Нур-Султан, Актобе, Актау, Тараз и други градове. Съобщава се за десетки убити демонстранти и полицаи. В Талдыкорган бе съборена метална статуя на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Има случаи на мародерство и разграбване на магазини.

В обръщение към нацията президентът Токаев обяви големи отстъпки пред протестиращите и разпореди замразяване на цените на газа и другите горива, както и на редица хранителни стоки. 68-годишния президент бе избран на поста през 2019 г., след като Назарбаев обяви, че се оттегля.

Междувременно правителството на Казахстан подаде оставка и президентът назначи за изпълняващ длъжността министър-председател  досегашния вицепремиер и финансов министър Алихан Смаилов. Още по-важни са промените в Комитета за национална сигурност (КНБ). Уволнен бе неговият председател Карим Масимов, който в миналото на два пъти бе премиер и бе смятан за една от най-влиятелните фигури в страната.  От длъжността първи заместник-председател на КНБ бе освободен Абиш Самат Сатибалдиули – племенник на Нурсултан Назарбаев. В сряда президентът Токаев изненадващо обяви, че е поел поста председател на Съвета за сигурност, който по закон се заема пожизнено от Назарбаев.

В разгара на кризата Касим-Жомарт Токаев се обърна с молба за помощ към Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – доминирана от Русия военна организация, в която членуват няколко бивши съветски републики. В договора има клауза за взаимна защита (нещо като член 5 от учредителния договор на НАТО) в случай на нападение срещу една от страните. За да активира този член, Токаев заяви, че протестите в Казахстан трябва да бъдат разглеждани като „нападение на терористични банди, минали сериозно обучение в чужбина“. Последва незабавен отклик, арменският премиер Никол Пашинян, чиято страна е ротационен председател на ОДКС, заяви, че в Казхастан ще бъде изпратен миротворчески контингент. Вчера руски военни части от този контингент вече започнаха да пристигат в централноазиатската република.

Най-ново

Единична публикация

Избрани