Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО произвежда не само сигурност, но и мед Щаб-квартирата на Алианса в Брюксел е приютила три кошера

[post-views]
НАТО произвежда не само сигурност, но и мед Щаб-квартирата на Алианса в Брюксел е приютила три кошера

Пламен ПЕТРОВ

Интересен коледен подарък за втора поредна година получиха през декември посланиците, акредитирани в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Всеки от тях се сдоби с бурканче мед, брандирано с името на Северноатлантическия пакт. Медът не е купен на пазара, а е собствено производство на НАТО! От април 2020 г. в щаб-квартирата на Алианса има три кошера. За първата година от тях са извадени 25 кг мед, а през 2021-ва количеството нараства на 60 кг, въпреки че като цяло годината не е била много добра за белгийските пчелари. Пчеларите на НАТО отглеждат над 90 хил. пчели, като служителите от централата на Пакта и техните деца често са канени да участват при изваждането на меда и грижата за кошерите.

Основната част от меда със щемпел „Произведено от НАТО“, 360 бурканчета, е била продадена на благотворителен базар в Брюксел през ноември. Получените пари отиват за подкрепа на 34 белгийски и международни благотворителни проекта.

Друга част от НАТО-вския мед е била закупена от „Армарк“ – фирмата, която има договор за кетърниг с централата на Алианса. Тя ще го използва за добавка към продуктите, продавани в кафенето в сградата на щаб-квартирата.

Защитата на околната среда и природните екосистеми са част от принципите на Северноатлантическия пакт, който сме свикнали да възприемаме само като военна структура. През август 2021 г. в централата на Алианса се проведе семинар по пчеларство, ще има и други прояви, разясняващи ролята на пчелите за устойчивото бъдеще на света.

Как „Пепси“ се сдоби със 17 съветски подводници

През 1989 г. американската компания „Пепси“, производител на едноименната безалкохолна напитка, изненадващо се оказва крупна военноморска сила, след като се сдобива със 17 съветски подводници, един крайцер, една фрегата и един разрушител.

Историята на трудната любов между „Пепси“ и Съветския съюз започва през 1959 г. Тогава американското правителство организира в Москва т.нар. Американско национално изложение и изпраща Ричард Никсън (по това време вицепрезидент на САЩ), за да представлява правителството на страната. На изложението идва тогавашният съветски лидер Хрушчов, който се среща с Никсън. Двамата наблюдават с интерес най-новите технологични постижения и потребителски стоки от САЩ, когато завързват дискусия за облагите на комунизма и капитализма. В един момент Доналд Ем. Кендъл, тогава вицепрезидент по маркетинга в „Пепси“ подава чаша с „Пепси“ на Хрушчов. Снимката, направена точно в този момент, обикаля света и се превръща във възможно най-голямата реклама за „Пепси“.

Тринайсет години по-късно, през 1972 г., Доналд Кендъл, който вече станал президент на „Пепси“, се опитва да намери пазар за газираната напитка в СССР. Ричард Никсън вече е президент, така че Кендъл се възползва от контактите си с него, за да издейства търговско споразумение, с което американската напитка да стигне до Съветския съюз.

След като споразумението вече е почти подписано, възниква сериозен въпрос: Как Съветският съюз ще плаща на „Пепси“? По онова време комунистическата държава няма достъп до чуждестранна валута, а рублата не е конвертируема. Решението е да се плаща с водка! Стига до договорката, че СССР ще получава „Пепси“ в замяна на „Столичная“ – марка водка, създадена през 1901 г. по рецептата на прочутия химик Дмитрий Менделеев. Така „Пепси“ се превръща в първия западен продукт, който се продава в СССР. Освен това компанията успява да навлезе на пазара на алкохолните напитки, защото става ексклузивен вносител на прословутата водка „Столичная“ за американския пазар.

През 1989 г. първото споразумение между „Пепси“ и СССР е напът да изтече и започват преговори за подписването на ново. В този момент американската компания вече има над 20 фабрики в СССР, които бутилират напитката за търговската мрежа. Новото споразумение е на стойност около $3 млрд. и е ясно, че само „Столичная“ няма да е достатъчна, за да се плати по контракта. СССР продължава да изпитва затруднения на международните пазари и не може да обменя рубли, затова трябва да намери нов алтернативен метод на разплащане.
За пореден път Съветският съюз намира решение: докато през 1970-те в страната има много водка, то през 1980-те е налично остаряло военно оборудване, наследено от Студената война. СССР предлага на „Пепси“ да плати с флот от дизелови подводници. „Пепси“ приема договора, защото компанията знае, че това е единственият начин да продължи да продава напитката си в СССР.

Споразумението включва 17 подводници, един крайцер, една фрегата и един разрушител, които са препродадени на норвежка компания за рециклиране на старо желязо. Тези 17 подводници превръщат „Пепси“ през дните, през които тя води преговори за продажбата им, в шестата най-голяма военна сила в света по брой на дизелови подводници. Разбира се, това е само номинална военна мощ. Получените подводници са стари модели и вече са небоеспособни. По това време световният пазар на скрап вече започва да се наводнява от стари оръжейни системи от източния блок и цената на металите пада драстично.
Така или иначе, сделката с подводниците дава нов импулс за бизнеса на „Пепси“ в СССР, респективно в Русия след разпадането на съветската империя. Днес руският пазар е третият най-важен за компанията и носи годишни приходи от $3 млрд. А през 2004 г. Доналд Кендъл бе удостоен от президента Владимир Путин с Ордена на дружбата заради приноса си за развитието на търговията в Русия.

Мадагаскарски генерал се спаси с 12 часа плуване

В навечерието на Рождество генералният секретар на жандармерията на островната държава Мадагаскар е плувал в продължение на 12 часа, за да се спаси, след като хеликоптерът му се разбил в морето по време на спасителна мисия. „Не е дошло моето време да умирам“, заявява изтощеният Серж Гел, докато се възстановява на носилка. Друг държавен служител, който пътувал с него в хеликоптера, също оцелява при катастрофата.

Екипът е бил на инспекция на корабокрушение в североизточната част на страната. Броят на хората, загинали при този инцидент, достигна 64, като най-малко други 20 се водят изчезнали. Плавателният съд е товарен кораб, който не е имал право да превозва пътници. Той е претоварен, вследствие на което двигателят е залят от вода. Най-малко 45 души са спасени. Президентът на Мадагаскар Андри Ражоелина изрази скръбта си за починалите и поздрави Гел и другия служител, които са стигнали до сушата в крайбрежния град Махамбо поотделно. 57-годишният Гел заяви, че хеликоптерът е паднал вследствие на силен порив на вятъра, а той е плувал 12 часа до Махамбо. Гел казал още, че няма наранявания, но му е студено. Началникът на полицията Зафисамбатра Равояви е заявил, че Гел е използвал една от седалките на хеликоптера, за да се задържа на повърхността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани