Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма искане за разполагане на съюзнически войски у нас

[post-views]
Няма искане за разполагане на съюзнически войски у нас

Спирдон СТОЯНОВ

„Никой не е искал нищо от нас. Нека да е ясно“, това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след Богоявленския водосвет. Той уточни, че не е отправяно искане за разполагане на съюзнически войски в България, така че всякакви спекулации на тази тема са излишни. Към момента нямаме нужда от нищо, посочи държавният глава в отговор на въпрос, дали ние сме отправили подобно искане. Има начин, подчерта той, според моментното състояние да се изработи национална позиция.

В момента такова решение няма, обстановката е такава, че не се налага коментар на тази тема и не е необходимо да спекулираме какво би могло да бъде, каза и министърът на отбраната Стефан Янев. „България е член на НАТО, България е НАТО, НАТО е България. Решенията, които взема НАТО, са решения, в които България участва равноправно и съобразно начина на вземането им. Така че внушаването, че някой ни казва какво да правим и ние трябва да изпълняваме нечии решения, е неправилно като постановка, като въпрос. Моля ви бъдете обективни, когато комуникираме с българските граждани, да не ги притесняваме, че се случва нещо, което е извън нашия контрол, не сме го огледали или сме оставили някой друг да взема решения, които са важни за българските граждани“, отбеляза  министърът. Той уточни още веднъж, че ние участваме във вземането на решенията и когато бъдат взети, ще съобщим по подходящия начин на българските граждани.

„Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на сила. Тя няма да стане с повече оръжие и военна сила, а с диалог и с повече дипломация“, прогнозира президентът. „Към момента няма ескалация на кризата в Украйна. Нека да отчитаме моментното състояние“, допълни той, като посочи, че последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа.

Държавният глава приветства намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът с Република Северна Македония по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това очаква да бъдат решени и всички отворени проблеми. Според него конституционните гаранции за правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и на унищожаване на българското хилядолетно културно и историческо наследство ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може вратата за преговори за членство да бъде отворена за Република Северна Македония.

„България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък на всяка страна кандидат“, коментира държавният глава. Румен Радев посочи, че страната ни продължава да бъде открита за диалог и изрази увереност, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция специално на Република Северна Македония.

Най-ново

Единична публикация

Избрани