Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Н. Пр. Херо Мустафа говори за лидерството и киберсигурността

[post-views]

Американският посланик у нас сподели, че не е израснала в елита или в общество на привилегировани

Н. Пр. Херо Мустафа говори за лидерството и киберсигурността
Н. Пр. Херо Мустафа говори за лидерството и киберсигурността

„Всички сме учили за велики лидери в различни държави по целия свят. В САЩ такива са Мартин Лутър Кинг, Ейбрахам Линкълн, Стив Джобс. При Вас такъв лидер е Васил Левски, почти няма място, където да не видя негов портрет. Тези лидери обединяват хората с общи идеи и са в състояние да направят цялото по-значимо от съставните части. Лидерството прави организациите, партньорствата, но и държавите по-силни.“ Това каза във Военна академия „Г. С. Раковски“ посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа, която изнесе лекция на тема: „Лидерството и ролята на ръководството на Въоръжените сили за партньорството с НАТО и киберсигурността“.

Американският посланик сподели факти от личната си биография, като подчерта, че не е израснала в елита или в общество на привилегировани. И двамата й родители са работили на по три места, за да могат да дадат на нея и на нейния брат възможност да учат.

„Много уроци съм научила по време на кариерата ми за лидерството и всеки път си записвам, когато науча някой урок, дори и по трудния начин. Понякога се налага да се правят усилия извън зоната на комфорт. Всеки трябва да продължи да инвестира у себе си, за да бъде най-добрият през цялата си кариера. Понякога има и провали, но това е част от процеса на изграждането на лидерството. Чрез тези провали ние учим, че трябва да се стегнем и да продължим напред“, каза още посланик Мустафа. По думите й страната ни е показала лидерство в района и в света като отдавнашен член на НАТО.

Тя подчерта три важни акцента за лидерството. Според нея България и САЩ са по-силни заедно и това е особено важно в рамките на НАТО. Страната ни е една от държавите, които имат най-голямо желание да участват в натовски операции и мисии. Посланик Мустафа направи преглед на участието ни в подобни операции по света и конкретно в региона.

На второ място Н. Пр. посланикът на САЩ у нас постави лидерството като инвестиция един в друг между партньорите. Третият акцент според нея е фактът, че лидерите знаят как да слушат, имат открито мислене и способност да се учат от другите.

Американският посланик беше приветствана във военната ни Алма матер в столицата от началника на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов. Той показа на високия гост комплекса „царски зали“ в учебния корпус и представи посланик Мустафа пред аудиторията.

„За мен е особено важно да чуем лекцията на един истински лидер, човек, който е видял и живял много, с много опит, участвал в редица операции в горещи точки по света, каквато е Н. Пр. Херо Мустафа“, посочи в словото си началникът на ВА. Той представи накратко богатата професионална биография на посланик Мустафа и подчерта значението на стратегическото сътрудничество между България и САЩ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Избрани