Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на загиналите в Кербала

[post-views]
Почетоха паметта на загиналите в Кербала

На 27 декември 2021 г. се навършиха осемнайсет години от атаката с камион бомба на база „Индия” в гр. Кербала, когато вследствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната беше отдадена почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните  сили в Ирак, съобщиха от МО.

Личният състав на Единния център за начална военна подготовка (ЕЦНП) в Плевен днес почете паметта на военнослужещите от 5-а Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Пред паметната плоча, поставена във войскови район 1163 в града, беше отслужена панихида в тяхна памет. „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч извън пределите на Родината, заслужават уважение и признателност”, подчерта в словото си командирът на ЕЦНП полковник Иван Вълев. Отслужен бе молебен в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров, както и на всички други военнослужещи, загинали при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание.

Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово отдадоха военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Поднесени бяха венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски. Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) почетоха паметта на своите бойни другари, загинали в Ирак през 2003 г. От името на личния състав на СКСО бе поднесен венец на гроба на офицерски кандидат Антон Петров в Русе, където присъства и кметът на града, а на 28 декември в Крумовград военнослужещите от СКСО почетоха паметта на старши лейтенант Николай Саръев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани