Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Православната ни църква благослови непобедимото българско воинство

[post-views]
Православната ни църква благослови непобедимото българско воинство

Спирдон СПИРДОНОВ

Богоявленски водосвет на бойните знамена бе отслужен във всички гарнизони на Българската армия

Православната ни църква благослови непобедимото българско воинство
Православната ни църква благослови непобедимото българско воинство

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия бе отслужен във всички гарнизони на Българската армия вчера. В София на тържествения ритуал пред Паметника на Незнайния воин присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков,  министърът на отбраната Стефан Янев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и генерал-лейтенант Димитър Илиев, генерали и офицери, народни представители, акредитирани у нас военни аташета, представители на военно-патриотичните организации.

Почетният строй на представителните части на Българската армия прие и поздрави президентът Румен Радев. Положени бяха венци пред Паметника на Незнайния воин. Водосветът на знамената светини на Тринайсети Рилски пехотен полк, Петнайсети Ломски пехотен полк, Двайсет и трети Шипченски пехотен полк, Трийсети Шейновски пехотен полк, Шести Търновски пехотен полк, Двайсет и четвърти Черноморски пехотен полк, Двайсет и пети Драгомански пехотен полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 – Враждебна, и на представителните знамена на видовете въоръжени сили отслужи Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод. Той поръси с богоявленска вода знамената на Българската армия за мир, просперитет и сила. Изпято бе и многолетствие за всички празнуващи в този ден.

В края на богослужението епископ Герасим прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит, в което се казва: „Вярна на своя хилядолетен свещен дълг към поверения ѝ от Бога народ, в деня на светото Богоявление след последованието на Великия водосвет Православната ни църква освещава бойните знамена на славната ни армия и благославя непобедимото българско воинство. Тази приемственост към завещаната ни от достойните ни предци традиция е продължаване във времето и затвърждаване на онова тясно единство, което светата ни Църква от самото начало на своето историческо съществуване е имала със своя народ, с неговата държавност и със славното воинство. Освещаването на бойните знамена на родната ни армия, също както и извършваното преди това освещение на водното естество е видимо потвърждение за постоянното невидимо действие на неоскъдяващата Божия благодат в нашия свят. В това молитвено действие отново призовахме Божията помощ и закрила за православния ни народ и особено за неговото воинство, за онези от нас, които са посветили силите си и отдават живота си в това жертвено служение“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани