Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Промени в атестирането подобряват кариерното развитие

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в съвместна сесия на Съвета „Външни работи“ в Люксембург

Нормативни новости водят до ефективно използване на експертизата на военнослужещите

Спирдон СПИРДОНОВ

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-28 от 5.11.2010 г. за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия бе публикувана в последния за 2021 г. брой на Държавен вестник. Тя влиза в сила от 1 януари 2022 г., като само текстовете, свързани с въвеждането на данните от електронните атестационни формуляри – от 1 юли 2022 г. Това е 13-ата промяна на наредбата от 2010 г. насам.

Според мотивите на МО новите моменти в документа са в резултат на последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) в ДВ, бр. 23 от 2021 г., в сила от 1.09.2021 г., както и с цел да се отстранят констатирани слабости. Проектът за промени е изготвен от дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” (УЧРО). Той е съобразен и с констатациите в доклад на главния инспектор на МО от 3 август 2021 г.

С измененията и допълненията на Наредбата се постигат няколко цели. Прецизират се текстовете, уточняващи целите на атестирането. Отстраняват се установени непълноти в текста и се уточняват условията и редът за приравняване на атестации, издадени от международни организации към условията за военнослужещите на територията на страната по Наредбата. Дефинират се отделните етапи, срокове и дейности по атестирането на военнослужещите. Въвежда се критерий за валидиране на атестацията, т.е. идентичност на данните в хартиения носител с информацията в електронния регистър в Автоматизираната система за управление на човешките ресурси. Синхронизира се Наредбата с последните промени в ЗОВСРБ. Регламентира се ангажиментът на дирекция УЧРО по изготвяне и предоставяне на електронните атестационни формуляри. Отговорността и контролът по атестирането на военнослужещите преминава изцяло в правомощията на командирите. С възможността на място да се установи идентичността на данните в хартиения формуляр с тези в електронния преди въвеждане в „Автоматизираната система за управление на човешките ресурси” отпада потребността от коригиране на атестационния формуляр.

Една от задачите на прилагащите наредбата е оценяване на приноса и мотивиране на отделния военнослужещ за изпълнението на функциите и задачите на военното формирование (съответната структура). Очаква се промените да доведат до ефективно използване на експертизата на военнослужещите и определяне на подходящи за тях длъжности в съответствие с професионалната им подготовка и постигнатите резултати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани