Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Променят закона по отношение на акцизни стоки за въоръжените сили

[post-views]

Спирдон СПИРДОНОВ

В новосъздадената Комисия за отбрана е изпратен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от служебното правителство. В една от промените се предвижда освобождаване от акциз на акцизни стоки, предназначени за ползване от въоръжените сили на всяка държава членка, различна от държавата членка, в която се дължи акцизът, за ползване от тези сили за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяването на техните офицерски трапезарии или столови, когато тези сили вземат участие в отбранителни дейности на Съюза в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.

В настоящото законодателство също има подобен текст. Той обаче регламентира такъв режим само за страни – членки на Северноатлантическия договор. В освобождаването не са предвидени случаите, в които въоръжените сили на държава членка участват в дейности по линия на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), определена в  Договора за функционирането на Европейския съюз.

За какви отбранителните дейности става дума?

Това са военни мисии и операции, дейности на бойни групи, взаимна помощ, проекти по линия на постоянното структурирано сътрудничество и дейности на Европейската агенция по отбрана. Очаква се, че с тези промени ще се уеднакви третирането за целите на ДДС и акциза на отбранителните дейности в рамките на Съюза и НАТО, се посочва в мотивите към проекта.

Предложенията за промени са свързани с въвеждане на изменение на Директивата за общата система на данъка върху добавената стойност и на Директивата за общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза.

Най-ново

Единична публикация

Избрани