Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Промяна на възрастта за пенсиониране в армията

[post-views]
Промяна на възрастта за пенсиониране в армията

Обезщетението до 20 заплати се полага при освобождаване от военна служба

Спирдон СПИРДОНОВ

От първия ден на 2022 г. военнослужещите придобиват право на пенсия при 53 години и 10 месеца възраст  и 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, като резервисти на активна служба и/или като резервисти на срочна служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Това е регламентирано в чл. 69, ал. 1 от КСО. От 1 януари на всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 55 години. (Някои от тези правоимащи са все още на книга, като резервистите на срочна служба в доброволния резерв.)

Тези военнослужещи, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав, придобиват право на пенсия през 2022 г.  при навършване на възраст 43 години и 10 месеца и 15 години на тези длъжности. От 1 януари на всяка следваща календарна година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 45-годишна възраст.

Разбира се, покриването на условията за придобиване на право на пенсия по чл. 69 на КСО не означава автоматично пенсиониране. Законът за отбраната и въоръжените сили определя пределна възраст за военна служба според военното звание, която за сержантите и офицерите е по-голяма от тази за 2022 г.

Добре е да се знае, че право на пенсия при покриване на тези изисквания имат и лицата, които са изпълнявали военна служба. Например един професионален войник може да служи до 49 години, след което се уволнява. Законът обаче му дава възможност след години, когато достигне споменатата възраст, по чл. 69 на КСО да придобие право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Новата възраст 53 години и 10 месеца, съответно 43 години и 10 месеца, се отнася и за служители в МВР и специалните служба, което подробно е обяснено в чл. 69 на КСО.

И още едно уточнение. В Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че при освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Много често не се разбира, че това обезщетение се полага при освобождаване от военна служба, а не поради придобиване на право на пенсия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани