Информационен център на Министерство на oтбраната

В Националния военен университет “Васил Левски” ще бъдат приети първите български граждани, избрали да служат в доброволния резерв

В Националния военен университет "Васил Левски" ще бъдат приети първите български граждани, избрали да служат в доброволния резерв

В Националния военен университет “Васил Левски” ще бъдат приети първите български граждани, които са избрали да служат в доброволния резерв, съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Срочната служба в доброволния резерв започва от 10 януари 2022 година, за период от 6 месеца.

За обявените през септември 150 вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани, 222 от тях са допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия в страната.

Във факултет “Общовойскови” на Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново ще изпълняват службата си 120 от приетите кандидати, а останалите 30 – във факултет “Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ в Шумен.

Церемонията по приема им ще започне в 12.00 часа на Ритуалния плац във висшето училище във Велико Търново.

Предвижда се да бъде открит и осветен ремонтираният Пети битов корпус, в който ще живеят бъдещите резервисти, докато тече подготовката им.

През първия месец от срочната служба резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации. Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка.

Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.

След изпълнението на срочната служба резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс.

Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top