Информационен център на Министерство на oтбраната

Служба „Военно разузнаване“ отбеляза професионалния си празник

Служба „Военно разузнаване“ отбеляза професионалния си празник

Служба „Военно разузнаване“ отбеляза професионалния си празник
Служба „Военно разузнаване“ отбеляза професионалния си празник

114-ата годишнина на българското военно разузнаване и празника на Служба „Военно разузнаване“ бяха отбелязани днес, 12 януари. Честването започна с молебен за здраве, отслужен в присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, съветниците на министъра на отбраната Пламен Йорданов и Калчо Атанасов и ръководния състав на Службата. В знак на преклонение и почит бяха поднесени венци и цветя на паметниците на загиналите български военни разузнавачи.

От името на министъра на отбраната личният състав беше поздравен от неговия съветник Пламен Йорданов. „Приносът на военните разузнавачи към осигуряване на суверенитета на държавата и колективната сигурност са признати и будят респект на национално и международно ниво“, каза той в обръщението си към присъстващите и подчерта ключовото стратегическо място на Служба „Военно разузнаване“ в системата за защита на националната сигурност.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков също поздрави служителите от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, като изказа благодарност за полаганите усилия и успешната съвместната работа.

Служба „Военно разузнаване“ отбеляза професионалния си празник

В приветствието си директорът на Службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че дистанцията на времето още по-ярко ще откроява значимостта на тези годишнини, защото военното разузнаване винаги е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание. Той изрази своята признателност към целия личен състав и допълни, че резултатите и високите оценки за дейността на Службата показват, че те успешно изпълняват своите задачи. Бригаден генерал Венев пожела на служителите да запазят високият темп на работа, лоялността и отдадеността си към професията.

По повод на 114-ата годишнина от създаването на военното разузнаване и за постигнати високи резултати военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на Службата.

Годишнината беше отбелязана и от личния състав на военно формирование 24 620-Свобода. Със заповеди на командира на Сухопътните войски и командира на формированието бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати при изпълнение на служебните задължения.

През 1908 г. на 12 януари (нов стил) влиза в сила указ № 190 на Княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top