Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британските депутати предупредени за китайска шпионска заплаха

[post-views]
Британските депутати предупредени за китайска шпионска заплаха

Жена, заподозряна, че работи за Китайската комунистическа партия, се е опитвала да повлияе неправомерно на членове на британския парламент. Това обяви председателят на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) в писмо до депутатите, съобщава „Ройтерс“.

Председателят Линдзи Хойл уточни, че британската контраразузнавателна служба МИ-5 е установила, че жената „е участвала в дейности за политическа намеса в полза на Китайската комунистическа партия, въвличайки се с членове тук в парламента“.

Тя „улесни финансови дарения на обслужващи и амбициозни парламентаристи в полза на чужди граждани, базирани в Хонконг и Китай“, се добавя в писмото.

Иън Дънкан Смит, бивш председател на управляващата британска Консервативна партия, който беше санкциониран от Китай за изтъкване на предполагаеми нарушения на правата на човека в Синцзян, каза пред парламента: „Това е въпрос, който предизвиква сериозно безпокойство.“

Отношенията на Великобритания с Китай се влошиха през последните години заради различни проблеми, включително Хонконг и Синцзян.

Миналата година МИ-5 призова британските граждани да се отнасят към заплахата от шпиониране от Русия, Китай и Иран с толкова бдителност, колкото и към тероризма.

Британските шпиони твърдят, че Китай и Русия са се опитвали да откраднат чувствителни търговски данни и интелектуална собственост, както и да се намесват във вътрешната политика и да сеят дезинформация.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани