Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мерките ще се определят от заетите интензивни легла, обяви премиерът Кирил Петков

[post-views]
Премиерът Кирил Петков разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

Мерките ще бъдат определяни от процента на заетост на интензивните легла. На този етап нищо още няма да бъде затваряно. Това заяви премиерът Кирил Петков, който чрез видеоконферентна връзка представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Министър-председателят обясни, че страната ще бъде разделена на 6 района, в които информацията ще бъде събирана и обобщавана.

В момента сме на ръба на голяма нова вълна, която с голяма сила идва към България, отбеляза премиерът, като даде за пример големия брой заразени, хоспитализирани и починали хора.

„Мерките, които ще засягат тези клъстери от области, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла. Картата ще бъде представяна на населението всеки ден, но не само да покаже докъде сме стигнали, а ще има и прогноза за това какво се очаква през следващите пет дни“, обясни още премиерът.

Планът съдържа общо четири етапа, посочи Петков. Той поясни, че първият от тях ще е при 50 процента заетост на интензивните легла в болниците, когато мерките ще бъдат леки. Вторият е при 60 процента, когато мерките ще се засилят, но училищата и бизнесите ще продължат да работят. При 70 процента запълнени интензивни легла мерките ще продължат да се засилват, но децата от първи до четвърти клас ще продължат да ходят на училище. При етап четири, който премиерът определи като критичен, защото в него ще се навлиза при 80 процента заети интензивни легла, ще се стигне до затваряне на бизнесите, обслужващи хора. Изключение ще правят хранителните магазини и аптеките.

Министър-председателят припомни още, че продължават да действат обявените от правителството мерки в подкрепа на бизнеса и хората. Сред тях има нова, предназначена за засегнатите от пълното затваряне предприятия в етап четири. „В тази мярка ще има възможност за 20 процента безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г., в размер до 100 хиляди лева“, обясни още Кирил Петков.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани