Информационен център на Министерство на oтбраната

Донорска мисия на ВВС спаси 52-годишен пациент

Донорска мисия на ВВС спаси 52-годишен пациент

Самолет „Спартан” от състава на 16-а авиационна база на ВВС летя от София до Варна за нуждите на Министерството на здравеопазването. Полетът беше с цел осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа от ВМА МБАЛ – София, и УМБАЛ „Александровска”. Целта на полета бе свързана с възникнала донорска ситуация за органи за трансплантация в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Задачата бе изпълнена успешно въпреки сложните метеорологични условия. 

Беше извършена чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 63 години. „Пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели“, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите.

Екипажът, осъществил полета, беше в състав: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир, и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top