Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Георги Петков: Срочната служба може да е основен метод за набиране на военнослужещи

[post-views]
Полковник Георги Петков: Срочната служба може да е основен метод за набиране на военнослужещи

Най-много са кандидатите от областите Шумен, В. Търново, София и Добрич, казва началникът на Централното военно окръжие

Срочната служба в доброволния резерв у нас започва от 10 януари 2022 г. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура. По този повод за началото, за битовите условия, за обучението и подготовката, за профила на кандидатите и за бъдещето им разговаряме с началника на Централно военно окръжие (ЦВО) полковник Георги Петков. Това е структурата, натоварена с отговорностите по набирането и мотивирането на кандидатите за служба в доброволния резерв.

–       Г-н полковник, срочната служба в доброволния резерв у нас започна от 10 януари 2022 г., какви са впечатленията Ви, колко трудно е началото?

–       Всяко начало е съпроводено с немалко трудности. Изискват се време и усилия за създаване на съответната нормативна база и на всички условия, предпоставки и процедури за привличане и подбор на кандидатите, за тяхната подготовка, настаняване, материално и вещево осигуряване. Правната възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв беше въведена с изменение и допълнение на Закона за резерва на  Въоръжените сили на Република България, обнародван в Държавен вестник през декември 2020 г. Условията и редът за преминаване на срочната служба бяха определени с промените в Правилника за прилагане на закона, които станаха факт през март 2021 г. Срочната служба в доброволния резерв се изпълнява от резервистите за срок до шест месеца и включва последователното преминаване на три етапа: начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от Въоръжените сили. След приключването на всичките тези процедури в края на септември 2021 г. със заповед на министъра на отбраната бяха обявени длъжности, определени за приемане на български граждани на срочна служба в доброволния резерв.

–       Ясно е, че именно структурите на Централно военно окръжие по места са натоварени с процеса по рекрута, каква е готовността ви за този процес?

–       Една от основните задачи на ЦВО и военните окръжия през 2021 г. беше свързана със създаването на организация и провеждането на комплекс от мероприятия, насочени към привличане и подбор на кандидати за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв. Военните окръжия популяризираха срочната служба в доброволния резерв, приемаха документи на кандидатите, изготвиха списъци на допуснатите и на недопуснатите до подбор кандидати, върнаха документите на кандидатите, които не отговарят на изискванията и изпратиха документите на тези, които отговарят на условията до комисиите за извършване на подбор във военните окръжия I степен.

–       Уредени ли са всички битови и организационни въпроси в процеса на службата на кандидатите за доброволния резерв?

–       Националният военен университет „Васил Левски” във Велико Търново и факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен създадоха необходимите условия за настаняване и изхранване на резервистите, изпълняващи срочна служба в доброволния резерв. Униформи, обувки и снаряжение също са осигурени.

–       Какви хора кандидатстваха и какво е съотношението мъже/жени, има ли подобна статистика и какво установиха експертите Ви?

–       Социално-демографският профил на българските граждани, желаещи да изпълняват срочна служба в доброволния резерв, е много разнороден. Документи за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв подадоха 316 български граждани от всички области на страната. Най-много са кандидатите от областите Шумен, В. Търново, София и Добрич. За обявените длъжности чрез военните окръжия документи подадоха представители на двата пола, като съотношението мъже/жени е 74% към 26%.

–       Какви са, най-общо казано, „привилегиите“ и възможностите, които ще придобият служилите в доброволния резерв, след като завършат службата си?

–       За времето на изпълнение на срочната служба резервистите ще са със статус на военнослужещи, ще получават месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание, ще имат осигурено настаняване, изхранване и безплатно медицинско обслужване. След изпълнението на срочната служба резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Тези, на които не им бъде предложено сключване на договор, ще бъдат зачислени в запаса. В изпълнение на разпоредбите на чл. 59 л от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, изпълнявалите срочна служба ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

–       Как се привличат кандидати за служба в доброволния резерв?

–       През декември 2020 г., когато бяха приети промените в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и те бяха отразени в медиите, възникна голям интерес от страна на гражданите към възможността за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв. Експертите от Централно военно окръжие и военните окръжия поддържаха електронна база данни за потенциалните кандидати. При излизането на министерската заповед през септември 2021 г. за обявяване на длъжностите експертите проведоха телефонни разговори със заинтересованите лица. Те бяха запознавани с обявените длъжности, изискванията за тяхното заемане, необходимите документи и срока за кандидатстване.

–       Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г., как ще се използват поуките от практиката от първия период, има ли създадена методика за това?

–       ЦВО и военните окръжия ще изготвят задълбочени анализи на създадената организация и извършените дейности за популяризиране на срочната служба в доброволния резерв, за приемане на документите на кандидатите, за работа на комисиите за допускане и подбор, и разбира се, на постигнатите резултати. Въз основа на тях ще бъдат очертани проблемните въпроси при набирането на кандидати за срочна служба в доброволния резерв и ще бъдат направени съответните изводи. Анализът, извършен от ЦВО, ще бъде предоставен в края на януари на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”. Ръководството на Министерството на отбраната също ще анализира процеса, така че считам, че всички поуки от практиката ще бъдат взети предвид в бъдеще.

Бяха обявените 150 длъжности

Със заповед на министъра на отбраната бяха обявени 150 длъжности за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв – 120 длъжности „младши специалист” в НВУ „Васил Левски” – В. Търново, и 30 длъжности „младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана”, които ще се изпълняват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен.

Документи за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв са подали 316 български граждани. Допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия I степен са 290. В периода на кампанията 71 кандидати се отказват по различни причини, главната от които е обявяването на конкурси за военна служба.

Поради медицински и психологически причини отпадат още 91 кандидати. Предписания за явяване за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв са били изпратени на 128 кандидати. Шестима от тях са преминали начална военна подготовка до края на 2019 г. Те ще сключат договор за срочна служба в доброволния резерв само за втория и третия етап от подготовката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани