Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръгна ни по вода

[post-views]

При проливен дъжд на церемония в СКСО бе дадено началото на подготовката през 2022 г.

За първи път от няколко десетилетия насам откриването на подготовката в Съвместното командване на специалните операции се извършва в повече от един гарнизон. Това е факт, който не може да не ни радва, факт, за който ние всички имаме заслуга, заяви в Пловдив командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, като имаше предвид новото формирование в Банкя.

Церемонията на 10 януари по даването на началото на подготовката през 2022 г. започна с дъжд, както се казва – по вода. В словото си генерал-майор Матеев благодари на воините за всичко, което са направили през миналата година по време на подготовки, учения и придобиване на ново въоръжение и снаряжение, ремонти и всякакви други дейности. Но най-вече той се спря на това, което предстои в СКСО през тази година.

От 1 януари в дежурство застъпи Тактическата група за специални операции към Компонентното командване на специалните операции на Силите за отговор на НАТО. Продължават и дежурствата във всички формирования от СКСО, които са в различна степен на готовност, свързана с

отговорности на национално ниво

в противодействие на заплахите от тероризма. Съвсем скоро ще започне подборът и подготовката на следващия контингент, който ще бъде изпратен в средата на тази година в мисия зад граница на НАТО, за да смени друг контингент от СКСО.

Предстоят ни традиционни учения и подготовки със Специалните сили на нашите партньори от Балканския полуостров и с формирования от САЩ, Великобритания, Испания и Полша, с които по няколко пъти в годината си „сверяваме часовниците” – къде се намираме ние спрямо тях и те спрямо нас. Подготовки, от които получаваме увереност, че заедно можем да изпълняваме задачи, ако се наложи, продължи приветствието си към воините командирът на СКСО.

От 10 януари започна двуседмичната интензивна подготовка на модула, в който са включени новоназначени офицери, сержанти и войници от групите „Специални сили“ на СКСО. Тази подготовка се практикува отскоро и в нея се каляват волята, физическата и психическата устойчивост на обучаваните, както и техните

умения за работа в екип

Генерал-майор Матеев пожела успех на военнослужещите и изрази увереност, че те ще преминат тежките изпитания с професионализъм и достойнство.

И тази година предстоят участия в сериозния спортен календар на военните шампионати на Българската армия. Миналата година представителите на Специалните сили се представиха блестящо и командирът на СКСО ги призова през тази да положат два пъти повече усилия за поддържане и надграждане на нивото, защото останалите ще се стремят да ги догонят. Но ние сме Специалните сили на Българската армия и както в подготовките и ученията, така и на военния спортен фронт трябва да бъдем еталон и № 1, така както сме били и ще продължаваме да го правим, каза още генерал-майор Матеев.

Ще продължи участието на формирования от СКСО в тържествени ритуали, празници на Българската армия, празници на градове и отбелязване на важни годишнини. Подчертано бе, че тези церемонии се извършват заедно с местната власт и Православната църква и така ще продължи и занапред.

На тържеството в Пловдив 11 войници бяха

повишени в звание

„младши сержант“ и получиха новите си пагони. С грамота бе отличен младши сержант Димитър Налбантов, хванал кръста в р. Марица на Богоявление т.г.

Поздравявам всички новопроизведени младши сержанти. Днес вие влизате в сержантския състав на Специалните сили. Вярвам, че вие и всички останали, на които им предстоят такава чест и отговорност през следващите години, добре оценявате и разбирате какво означава в Специалните сили да имаме наш Учебен център. В него да обучаваме войници и да произвеждаме младши сержанти, които да се отдадат на военната професия, подчерта в словото си генерал-майор Матеев. Той поздрави още един път младши сержант Налбантов за проявения кураж и за достойната защита на собственото име, на формированието си и на Специалните сили при изваждането на Богоявленския кръст.

Накрая командирът на СКСО определи тази година като изключително отговорна. Той гарантира, че и през нея командването и щабът няма да щадят усилия, воля и време, за да продължават да се борят Специалните сили да се развиват, да се окомплектоват все по-добре с личен състав, да получават

нови въоръжение и техника

и да продължават категорично и с решителни темпове ремонтите и реновирането на сегашната материална база и изграждането на нова такава.

Изрази също и своята убеденост, че през тази година ще завърши и изграждането на първата част от реновирането на новия район на СКСО в Банкя, така че и там военнослужещите да се радват на съвременни условия, така както е на полигон „Црънча”. Убеден съм, заключи генерал-майор Матеев, че работейки професионално и отговорно и през тази година, ще изпълним всички планирани и поставени задачи. Стана ясно, че скоро в Пловдив ще се състои официално представяне на 45-те бронирани машини от първата партида заедно с назначените на тях екипажи.

Молебен за успех и благополучие на личния състав на СКСО отслужи д-р Добромир Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария. Церемонията завърши с тържествен марш при продължаващия да вали проливен дъжд. Гости бяха председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и заместник-кметът на града Йордан Ставрев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани