Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Washington Post: Американецът, на когото е трансплантирано свинско сърце, се оказа престъпник

[post-views]
Washington Post: Американецът, на когото е трансплантирано свинско сърце, се оказа престъпник

Мъжът, който получи първата трансплантация на свинско сърце, няколко пъти е наръгал мъж в бар през 80-те години. Това съобщава The Washington Post.

През 2022 г. американски лекари за първи път трансплантираха сърце от генетично модифицирано прасе на човек. Сърцето получи 57-годишният Дейвид Бенет-старши от Мериленд.

Както се оказа, този човек през 1988 г. е извършил въоръжено нападение срещу 22-годишния Едуард Шумейкър в Хагерстаун, Мериленд. Според статия в Daily Mail (град Хагерстаун) от 1989 г., Шумейкър е бил в бар Double T Lounge, пийвайки и общувайки с тогавашната съпруга на Бенет. По някое време, пишат журналисти, съпругата седнала в скута на мъжа.

Бенет нападнал Шумейкър, докато той играел билярд, нанесъл му е удари с нож в гърба, при което мъжът загубил чувствителност в краката си, след което нападателят нанесъл още няколко рани в предната част на тялото. След това Бенет се опитал да избяга от местопрестъплението, но е бил заловен от полицията.

По-късно Бенет е признат за виновен в нападение и скрито носене на оръжие с намерение да причини вреда. Нападателят е осъден на десет години затвор и да плати на жертвата 30 000 долара, като съдията нарекъл случая „екстремално насилие“. От тях Бенет излежал само шест години и е освободен през 1994 г. Шумейкър е парализиран и прикован в инвалидна количка до края на живота си, като в крайна сметка умира през 2005 г. на 40-годишна възраст.

„Ключов принцип в медицината е да се лекува всеки болен, без значение кой е“, каза Артър Каплан, професор по биоетика в Нюйоркския университет. „Ние не се занимаваме със сортиране на грешници и светци. Престъпността е юридически въпрос.“

Семейство Шумейкър от своя страна не отрича значението на съвършената трансплантация, но е недоволно, че Бенет е наричан герой.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани