Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Споделяме опит със Северна Македония за обучението на сержанти

[post-views]
Споделяме опит със Северна Македония за обучението на сержанти

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

И кадети ще участват в следващото мащабно учение на курсантите от НВУ.

Трима главни подофицери от армията на Република Северна Македония бяха на работно посещение в България. По време на тридневната си визита главният подофицер на армията на Република Македония Бране Петрески, главният подофицер на Сухопътното командване за обучение и доктрини Люпчо Стойков и главният подофицер на Съвместното командване по операции Джоскай Петровски имаха срещи със свои колеги в Мобилната КИС – Горна Малина, Националния военен учебен комплекс – Чералица, Единния център за начална подготовка – Плевен, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, и Професионалния сержантски колеж към НВУ „В. Левски“ – Велико Търново.

„Това посещение се извършва

по линия на двустранното военно сътрудничество

между Република България и Република Северна Македония и беше планирано отдавна, но по различни причини и поради сложната и непредвидима пандемична обстановка ни се предостави възможност да го направим по-късно. Основната ни цел беше да стартираме сътрудничество и взаимодействие, което най-вече е свързано с обучение, обмяна на опит и повишаване на подготовката на сержантския и войнишкия състав на двете армии. Затова бяхме и в Националния военен университет „Васил Левски“. Професионалният сержантски колеж тук е обучаващата институция в Българската армия с най-богат опит и традиции по отношение на цялостния учебен процес и колегите ни го доказват непрекъснато. Това е и причината да настоявам нашите гости да се срещнат с директора и с инструкторите от колежа, да видят организацията и да почерпят опит при планирането и изготвянето на учебните програми“. Това каза главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, който придружава македонските си колеги по време на визитата им в Националния военен университет „Васил Левски“. Старшина Крумов допълни, че двете армии работят заедно отдавна, но някои от съвместните дейности във времето са били прекъснати или недовършени.
„Съгласно плана, по който се провежда мероприятието, ние посетихме мобилната КИС в Горна Малина, където има и учебен център за подготовка на войници и сержанти за нуждите на Съвместното командване на силите“, уточни старшина Крумов.

Главният сержант на Мобилната КИС старшина  Николай Цонев е запознал своите колеги с мисията и задачите на формированието, като са били разгледани и

възможности за съвместно обучение

и споделяне на опит между сержанти–инструктори от формированието и такива от обучаващите структури на армията на Република Северна Македония.

Гостите посетиха и Центъра за подготовка в Сливен, където командирът е споделил, че там са се обучили 8 войници от македонската армия и са получили сертификати за механик-водачи на танк. В Сухопътни войски е била разработена  програма за обучение на войници и сержанти от армията на Република Северна Македония, която е стартирала, но по различни причини програмата не е била продължена и завършена.

„За нас като нова страна – членка на НАТО, със сравнително млада армия, е много важно да споделим опит с главните сержанти от Българската армия, чиято история е толкова дълга. Традициите, които вие имате и съхранявате, постиженията в подготовката и образованието на сержанти и офицери, ще помогнат и на нас. Аз съм убеден, че и ние имаме какво да ви дадем и споделим в това двустранно сътрудничество, въпреки че нивото на подготовка тук е изключително високо“, каза главният подофицер на армията на Република Северна Македония Бране Петерски.

И двамата главни сержанти признават, че сътрудничеството може да бъде изключително ползотворно и заради географската близост на България и Северна Македония, както и заради липсата на езикова бариера.
„Смятам, че колегите сега ще си направят анализ и оценка какво биха могли да ползват от нашата образователна система и най-вече – какви категории военнослужещи от тяхната армия биха могли да се обучават при нас. Предстои и ние да анализираме възможностите за обучение на наши войници и сержанти в тяхното командване за обучение и доктрини. В краткосрочен план се надявам да стартираме с обмен на сержанти инструктори, които да се запознаят на място с програмите и учебно-материалната част на обучаващите институции и това да стане най-късно през 2023 г. Догодина планираме ние (главният сержант на БА и главните сержанти на СКС и СВ) да отидем при тях на посещение, като към българската делегация ще се присъедини и директорът на колежа във Велико Търново офицерски кандидат Крум Вачков, за да видим на място, как е организиран учебният процес там“, категоричен беше старшина Калин Крумов.

Главен сержант Петрески допълни, че двете армии си приличат и по още нещо: „В армията на Северна Македония също има дами.

Моята съпруга е военнослужещ

и трябва да призная, че жените в униформа се справят повече от чудесно. Те се показват като истински войници, много интелигентни и смели“.

Директорът на Професионалния сержантски колеж на НВУ офицерски кандидат Крум Вачков направи презентация на всички курсове и възможности, които колежът предлага в обучението на кадети. Той показа на гостите наскоро подновения учебен корпус на колежа, както и учебно-материалната база и връчи на главния подофицер Бране Петрески плакет на колежа.

Бригаден генерал Иван Маламов:

Основният принцип на НАТО е взаимопомощ


„За мен Професионалният сержантски колеж е много важна институция в Националния военен университет. Това е главният (основният) сержантски колеж на МО (Българската армия), както и Националният военен университет е основната институция, която подготвя кадри за всички видове въоръжени сили и командванията. Основният принцип на НАТО е взаимопомощ, затова ще се радвам да работим заедно. Можем да научим много един от друг“, заяви и началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, който лично приветства колегите си от Северна Македония.

Бригаден генерал Маламов сподели пред главните сержанти идеята си да включи и кадети в следващото мащабно учение на курсантите от НВУ и покани македонските си колеги да наблюдават подготовката и реализацията на цялата операция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани