Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цунами с височина 1,20 метра достигна столицата на Тонга; предупреждение бе отправено за западното крайбрежие на САЩ, както и за Чили и Япония

[post-views]
Цунами с височина 1,20 метра достигна столицата на Тонга; предупреждение бе отправено за западното крайбрежие на САЩ, както и за Чили и Япония

Цунами с височина 1,20 метра достигна днес столицата на Тонга – малка островна страна в южната част на Тихия океан, край която изригна подводен вулкан. Местни жители бягат навътре от крайбрежието към по-високи места, предаде Франс прес.

Австралийската метеорологична служба съобщи, че по-рано днес до Тонга e достигнало 30-сантиметрово цунами. Предупреждението за приливни вълни тъкмо било отменено, когато подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай отново изригнал. Тогава до столицата Нукуалофа достигнало ново цунами, вече четири пъти по-високо.

„Земята се разлюля, цялата къща се разтърси“, разказа местна жителка. Тя спомена за „мощна експлозия“.

Крал Тупоу Шести е бил евакуиран от двореца си в Нукуалофа.

Подводният вулкан се намира край един от необитаемите острови от архипелага, на около 65 километра от столицата.

В края на 2014 и началото на 2015 г. поредица изригвания на Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай доведоха до образуването на малък нов остров и спиране на въздушния трафик от и до Тонга в продължение на няколко дни, припомня Асошиейтед прес.

Страната е с население от около 105 хиляди души.

Националната метеорологична служба на САЩ издаде предупреждения за цунами за западното крайбрежие на страната, съобщи още Франс прес.

„Напуснете плажовете, пристанищата и яхтклубовете“ в рисковите райони, призова тя. В същото време службата добави „с облекчение“, че няма щети на Хавайските острови, в централната част на Тихия океан, където има само незначителни наводнения.

Предупреждение за цунами бе отправено и по крайбрежието на Чили в Южна Америка. То се отнася и за Великденския остров.

По-рано вече бяха отправени предупреждения за цунами на редица места в Океания – Фиджи, Самоа, Нова Зеландия и Австралия. Хората в австралийския щат Нов Южен Уелс, чиято столица Сидни е най-многолюдният град в страната, бяха призовани да излязат от водата и да се отдалечат от брега, отбелязва АФП.

До Американска Самоа достигна цунами с височина от близо 60 сантиметра, съобщи Ройтерс.

В Япония бе отправено предупреждение за възможни 3-метрови приливни вълни по югозападното крайбрежие, предаде ТАСС.

Еднометрово цунами може да достигне тихоокеанския бряг на Япония. В Токийския залив се очакват вълни с височина до 20 сантиметра.

Японските власти призоваха жителите на крайбрежните райони спешно да се евакуират към вътрешността.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани