Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

111 години от първo kaцане на самолет на палуба на кораб

[post-views]
111 години от първo kaцане на самолет на палуба на кораб

На 18 януари 1911 г., американецът Юджийн Ели извършва първото кацане със самолет върху палубата на кораб. Ели излита от пистата в Сан Бруно със самолет Къртис и каца върху платформата на крайцера „Пенсилвания“ (USS Pennsylvania). Така пилотът извършва първото в света кацане върху кораб с използване на специалната система с „кука“. Тя се закрепя за опашката на самолета и при кацане върху кораби се захваща в перпендикулярно опънати ластични въжета, с което се намалява драстично скоростта на аероплана, належащо поради късата палуба и малкия спирачен път.
През октомври 1910 г. той се среща с ръководни лица от американския военноморски флот, назначени да изследват ползата от използването на авиацията във флота. Тяхното запознанство води до осъществяването на няколко исторически летателни опита.
По-рано, на 14 ноември 1910 г., Ели излита със самолет биплан Къртис от платформа на носа на лекия крайцер „Бирмингам“ (USS Birmingham). При отделяне от платформата самолетът започва да пада рязко към земята. Успява да се издигне едва когато гумите му докосват водата, а авиаторът каца на брега вместо на уговореното място във военноморското съоръжение Норфолк. Това е и първото в света излитане от кораб.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани