Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В реч пред ЕП Макрон поиска промени в Хартата на ЕС за основните права

[post-views]
В реч пред ЕП Макрон поиска промени в Хартата на ЕС за основните права

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва да актуализира Хартата за основните права, като добави в нея защитата на околната среда и правото на аборти. При представяне на приоритетите на Франция, която пое ротационно председателство на блока Макрон каза още, че за да гарантира своята независимост Европа трябва да се превъоръжи.

След като беше посрещнат от новоизбрания председател на ЕП Роберта Мецола в Страсбург френският президент Еманюел  представи на евродепутатите приоритетите на френското председателство.

Според Макрон, за да може Европа да изпълни ангажимента си към своите граждани за мир и просперитет трябва първо да се справи с три ключови предизивикателства- климата, дигиталната революция и сигурността.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„За да бъде този ангажимент валиден и в бъдеще, Европа трябва да може да изработи механизъм, с който да отговори решително на всички геополитическите сътресения, на заплахата от тероризма, на кибер нападенията и на незаконната миграция.“

В един толкова жесток свят Европа е длъжна да се въоръжи, но не да се конкурира с някоя велика сила, а да гарантира своята независимост, каза още Макрон, и поднови апела си за създаването на единна европейска армия.

Макрон засегна още и темата за Брекзит, като призова за подновяването на преговорите между Брюксел и Лондон за бъдещите търговски отношения между двете страни, които са в застой година след излизането на Обединеното кралство от Блока.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани