Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски благодари на Блинкън за увеличаването на американската военна помощ

[post-views]
Зеленски благодари на Блинкън за увеличаването на американската военна помощ


Украинският президент Володимир Зеленски благодари днес на американския държавен секретар Антъни Блинкън за увеличаването на военната помощ от САЩ за Украйна, предаде Ройтерс.
„Бих желал да благодаря лично на вас, на президента Байдън и на американското правителство за военната подкрепа за Украйна, за увеличаването на тази помощ“, каза Зеленски на среща с Блинкън в Киев. Благодаря за помощта, „която вече се предоставя от САЩ и съм сигурен, че ще продължи да се предоставя“, каза украинският президент.
Държавният секретар на САЩ днес в Киев, за да даде
дипломатически тласък за намаляване на напрежението с Москва относно Украйна, но предупреди, че Русия може да предприеме „много бързо“ нова атака.
След срещите си в Киев Блинкън ще отпътува за Берлин за разговори със съюзници, преди да замине за Женева за среща с руския си колега Сергей Лавров, след като разговорите миналата седмица не доведоха до пробив.
Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че визитата на Блинкън в Киев цели да препотвърди американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Вашингтон заплаши Русия със сериозни последици, ако предприеме ново нахлуване, включително с увеличаване на американското военно присъствие в Европа.
„Ако Русия нападне Украйна, ще предоставим допълнителна военна помощ на украинците, по-голяма и по-разностранна от досегашната“, каза представител на Държавния департамент в навечерието на пристигането на Блинкън в Киев.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани