Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията по отбрана подкрепи промени в законите за ДДС и за акцизите и данъчните складове

[post-views]
Комисия на НС ще разгледа Националната здравна стратегия 2030

На днешното си заседание Комисията по отбрана с председател Атанас Зафиров подкрепи на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, които са внесени от служебното правителство. Очаква се утре двата законопроекта да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала. В тях има текстове, които освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки или услуги, предназначени за ползване от въоръжените сили на държава членка на ЕС. Освобождаването от тези плащания ще стават само в ситуации, при които въоръжените сили изпълняват дейности по общата политика за сигурност и няма да обхващат гражданските мисии.

На заседанието присъстваха представители  на Министерство на финансите – Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика“, Мина Янкова, началник на отдел „Косвени данъци“ в дирекция „Данъчна политика“ и Виолета Гаджева, държавен експерт в дирекция „Данъчна политика“, а от Министерство на отбраната  –  Тодор Гелев, директор на дирекция „Финанси“ и Камелия Желева, началник на отдел в дирекция „Финанси“.

Целите, които се поставят със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност са освобождаване от ДДС при внос на стоки и услуги от въоръжените сили на държава-членка на ЕС за отбранителни дейности за общата политика за сигурност и отбрана, включително прилагане на нулева ставка. От членовете на Комисията по отбрана участие в обсъждането взеха заместник-председателите Христо Гаджев, Александър Александров и Николай Дренчев.

В една от промените на Закона за акцизите и данъчните складове  се предвижда освобождаване от акциз на акцизни стоки, предназначени за ползване от въоръжените сили на всяка държава членка, различна от държавата членка, в която се дължи акцизът, за ползване от тези сили, за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяването на техните офицерски трапезарии или столови, когато тези сили вземат участие в отбранителни дейности на Съюза в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.

В настоящото законодателство също има подобен текст. Той, обаче, регламентира такъв режим само за страни членки на Северноатлантическия договор. В освобождаването не са предвидени случаите, в които въоръжените сили на държава членка участват в дейности по линия на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), определена в  Договора за функционирането на Европейския съюз.

За какви отбранителните дейности става дума?

Това са военни мисии и операции, дейности на бойни групи, взаимна помощ, проекти по линия на постоянното структурирано сътрудничество и дейности на Европейската агенция по отбрана. Очаква се, че се тези промени ще се уеднакви третирането за целите на ДДС и акциза на отбранителните дейности в рамките на Съюза и НАТО, се посочва в мотивите към проекта.

Предложенията за промени са свързани с въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО, относно общата система на данъка върху добавената стойност и на Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза.

От членовете на Комисията по отбрана участие в обсъждането взеха заместник-председателите Христо Гаджев, Александър Александров и Николай Дренчев.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани