Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Националният военен университет и Софийският университет ще приемат студенти по пет съвместни учебни програми

[post-views]
Подготвят обучението за Ф-16 във ВВВУ


Националният военен университет и Софийският университет ще приемат студенти по пет съвместни програми от началото на следващата учебна година, съобщиха в пресклуба на БТА във Велико Търново представители на Националния военен университет „Васил Левски“ и на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Съвместният проект е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.
Към момента са разработени и приети учебни планове по магистърските програми „Изкуствен интелект“, „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, „Геоинформационен мениджмънт и приложения“ „Комуникационни технологии в сигурността“, както и докторската програма „Киберсигурност“.
Три от тях ще бъдат и на английски език, за да се привлекат чуждестранни студенти. Завършилите ги успешно обучаеми ще получат съвместна диплома от двете висши училища.
Бюджетът на проекта е в размер на близо два милиона лева, като 85 процента от средствата идват от Европейския съюз, останалите са национално съфинансиране, съобщи пред журналистите полк. Николай Урумов, заместник-началник на НВУ „Васил Левски“.
Очаква се по гражданските специалности да бъдат приети общо 50 души, посочи проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет. По думите му вече има потвърждение от Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда, както и от отделни общини, че са необходими специалисти, завършили тези специалности и те ще могат да започнат работа в съответните структури.
Своеобразният виртуален университет ще има т.нар. гео-информационна онлайн образователна платформа, ще бъде закупено оборудване и софтуер за въвеждане на дигиталното образователно съдържание.
Проектът предвижда обучения за усъвършенстване на чуждоезиковите и дигиталните умения на близо 35 преподаватели от двете висши училища, които ще използват платформи за споделени ресурси.
Общо 13 са дейностите по проекта, като сред тях е създаване на виртуален кариерен център, посочи доц. Ваня Димитрова, директор на Институт „Научноизсрледователска и иновационна дейност“ към Военния университет.
Голямата идея на проекта е да бъде изградена модерна и устойчива образователна система в двете висши училища, иновативни и съвременни модели на преподаване, дигитализация на програмите и мултидисциплинарност за постигане на съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование. Проектът продължава 30 месеца.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани