Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Казахстан уволни министъра на отбраната

[post-views]

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев уволни днес министъра си на отбраната, като го обвини, че не е проявил лидерство и инициатива по време на скорошните размирици в бившата съветска република, предаде Ройтерс.

Мурат Бектанов е поредният високопоставен служител, засегнат от чистката в службите за сигурност, която Токаев прави, за да укрепи властта си след бурните протести, които разтърсиха Казахстан през първата седмица на този месец.

„По време на януарските събития въоръжените сили, поради несигурността и липсата на инициатива на ръководството си, не успяха достойно да изпълнят възложените им задачи“, заяви Токаев и обвини министъра на отбрната, че не е проявил „командирски качества“.

Токаев се видя принуден да повика на помощ силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), в която членуват Русия и още няколко бивши съветски републики, за да се справи с размириците, припомня Ройтерс. Казахстанската главна прокуратура съобщи, че по време на размириците са били убити най-малко 225 души.

Токаев назначи за министър на отбраната Руслан Жаксиликов, който е работил като заместник-министър на вътрешните работи и като ръководител на националната гвардия.

Президентът заяви, че въоръжените сили се нуждаят от цялостна модернизация и от по-добро военно разузнаване, „което да предоставя на ръководството на страната навременна и надеждна информация за външните и вътрешни заплахи“.

Токаев стана президент през 2019 г., но неговият предшественик Нурсултан Назарбаев продължи да има значителна власт като ръководител на влиятелния Съвет за сигурност. По време на размириците президентът лиши Назарбаев от този пост и отстрани племенника му като заместник-ръководител на разузнаването. Трима зетьове на Назарбаев подадоха оставки от висши постове в държавни компании и бизнес лобистка група. Осемдесет и една годишният Назарбаев се появи вчера по телевизията, за да отрече съществуването на разрив в управляващия елит, като заяви, че се е оттеглил от публичния живот и че Токаев е поел изцяло управлението на страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани