Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Случаят с камиона убиец в Англия: Белгия осъди виетнамец на 15 години затвор

[post-views]


Четирийсет и пет годишен виетнамец бе осъден днес в Белгия на 15 години затвор за ръководната си роля в трафика на мигранти, довел да смъртта на 39 негови сънародници в контейнер през 2019 г., предаде Франс прес.
В белгийската част от разследването Во Ван Хонг бе разглеждан като лидера на организацията, оперирала от Брюксел, където каналджиите станали водачи на поне 15 от жертвите. Мрежата разполагала с две тайни квартири в брюкселската община Андерлехт.
Общо 39 тела бяха открити на 23 октомври 2019 г. в камион в индустриалната зона Грейс източно от Лондон. Всички жертви – 31 мъже и 8 жени на възраст от 15 до 44 години, бяха виетнамци. Умрели бяха от задушаване и високите температури заради горещините и недостига на кислород в тесния контейнер.
Контейнерът бе пристигнал във Великобритания от белгийското пристанище Зеебрюге и Белгия бързо започна разследване, за да установи връзките на трафикантите, действали от белгийска територия.
Магистрати от Брюге съдят от декември общо 23 души, главно виетнамци и белгийци от виетнамски произход. Очаква се председателят на съда, започнал днес да произнася присъдите, да опише подробно вината на всекиго. Той избра за начало случая на Во Ван Хонг, признат за виновен, че е ръководел „престъпна организация“ в Белгия, изпратила нелегално в Обединеното кралство общо „115 души“ между септември 2018 и май 2020 г, когато е бил арестуван.
Постановеното наказание отговаря точно на поисканото от прокуратурата – максималното, предвидено за тези деяния. Освен това на Во Ван Хонг е наложена глоба от близо един милион евро. За останалите 22 подсъдими по делото са поискани присъди от една до десет години.

Източник: БТА

Най-ново

Избрани