Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Германия предупредиха Русия за „тежки последствия“ заради Украйна

[post-views]
САЩ и Германия предупредиха Русия за „тежки последствия“ заради Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря в Берлин с германския външен министър Аналена Бербок, както и с външните министри на Франция и Великобритания. Основната тема бе напрежението в Украйна. След тези консултации Блинкън заминава за Москва за среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Блинкън и Бербок дадоха пресконференция след срещата, на която предупредиха Русия, че ако не тръгне към деескалация на конфликта, ще трябва да приеме „изключително тежки последствия“.

„Работим съвместно и настояваме Русия да спре ескалацията. Единственият изход от тази криза са политическите преговори“, заяви Бербок.

За съжаление поведението на Русия не показва намерение да се спре ескалацията, заяви обаче още тя.

Блинкън повтори предупрежденията си към Москва, които отправи последните дни. САЩ и съюзниците им са единодушни, че при агресия от страна на Русия, Москва ще понесе тежка цена. Общата цел на всички замесени в конфликат страни трябва да е търсене на изход по дипломатически път.

„Москва има и други начини за разрешаване на конфликтите си, не само военни. Който и начин обаче да избере, трябва да е наясно, че западните съюзници сме единни в позицията си“, посочи още държавният секретар на САЩ.

Бербок допълни, че Германия ще подсигури европейския мир, дори това да й струва големи икономически щети. С това тя има предвид най-вече газопровода „Северен поток“ 2. До сега Германия не е казвала официално, че би могла да спре изцяло проекта, въпреки многобройните пъти, в които САЩ настояваха за това.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани