Информационен център на Министерство на oтбраната

Европейската шампионка Изабела Янкова дава старт на сноубайка от Витоша зимен фест утре

Европейската шампионка Изабела Янкова дава старт на сноубайка от Витоша зимен фест утре

Празникът отбелязва глобално чествания Ден на снега

Новата мегазвезда на световното колоездене Изабела Янкова ще даде старт на сноубайка от програмата на Витоша зимен фест утре на Витоша.

Българката направи фурор в маунитбайка миналата година като стана европейската шампионка за жени, спечели световната купа за девойки и грабна световната купа с три победи в последните три старта.

Същевременно Сноубайка – най-новата дисциплина в колоезденето, ще направи своя официален световен дебют утре точно по време на Витоша зимен фест пред х. Алеко. Седмото издание на инициираната от „София – европейска столица на спорта“ проява отново е посветено на Световния ден на снега и включва още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри и др.

Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, но сега за първи път то ще бъде вече с официалното наименование „Сноубайк“. Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша и държавното първенство на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. България е новатор в това отношение, тъй като първото зимно състезание на планетата е организирано експериментално у нас още през 2010 г.

Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести в рамките на  Витоша зимен фест, но за първи път ще е с международно участие, тъй като вече има записани чужденци. Утре шоуто в планината ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на бившия Романски лифт.

Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която работи на пълни обороти за втора поредна година.

Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде в 9.45 ч. на плаца пред хижа Алеко. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия.

Интересна се очертава и надпреварата с шейни, регламент и начин на записвания можете да намерите в специалната Facebook страница за събитието и на www.sofia2018.bg.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди, весели надпревари и конкурси, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”. Програмата предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини.

Програма:

  9.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно Наредбите) – пред х. Алеко

  9.45 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм

11.00 – 12.00 ч. Алпийски ски – слалом

11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (в зоната)

11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг

12.15 – 12.45 ч. Ски-бягане – спринт

13.00 – 13.15 ч. Награждаване на призьори и закриване

Витоша зимен фест отново ще се включи в отбелязването на Световния ден на снега, който се празнува за 11 поредна година като едно от стотиците събития в 42 държави по целия свят. Тези прояви са посветени на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top