Информационен център на Министерство на oтбраната

МВнР: Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на България за членство в НАТО

От МВнР разпространиха едностранната декларация, която България представи по време на заседанието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) в Брюксел

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд, се посочва в изявление на Министерството на външните работи, публикувано на сайта на ведомството.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти, заявяват от външното ни министерство.

В изявлението се посочва, че националните територии на страните – членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда “втора категория” страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем, отбелязват от МВнР.

В този контекст, съгласно Решение номер 1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. “войските на политически или военен съюз на държави – членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл.84, т.11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения”.

От МВнР подчертават също, че настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top