Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радев и Йотова положиха клетва за втори мандат

[post-views]
Радев и Йотова положиха клетва за втори мандат

Държавният глава произнесе програмна реч пред Народното събрание

С тържествена церемония в Народното събрание президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат, след като спечелиха убедително изборите за държавен глава на 14 и 21 ноември т.г.

В сряда те бяха посрещнати пред сградата на парламента от почетна гвардейска рота. На церемонията освен депутатите присъстваха целият Министерски съвет начело с премиера Кирил Петков, членове на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните у нас вероизповедания, на държавни институции.

В програмната си реч Румен Радев изтъкна, че неговият дълг като държавен глава е да насочва дневния ред на страната към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати.  Според него тези цели са: овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси и достойнство, утвърждаването на позитивния образ на страната ни навън.

Първото предусловие за успеха на обществото са свободата и достойнството на личността, подчерта президентът. Той изрази убеждението си, че в страната е налице антимафиотски консенсус, който обединява огромното болшинство от почтените българи. Затова занапред държавата не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите.

Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество, изтъкна Радев.

Вторият консенсус според него е по отношение на демографската криза. Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима само с война, каза Радев. Той призова за изработване на дългосрочни политики за увеличаване на раждаемостта с фокус върху отговорното родителство, за намаляване на смъртността и ограничаване на емиграцията.

Третият консенсус, около който трябва да се обединим, е каузата за просветена и образована нация, заяви президентът.

По думите му покварата на прехода обезцени образованието. Хиляди блестящи българи търсят реализация навън. Науката страда от липса на финансиране. Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес.    

Без здрава нация не може да бъде постигната нито една национална цел, изтъкна Радев. Пандемията оголи проблемите в българското здравеопазване. Нужен е нов модел, в който здравето не е стока, а младите лекари и сестри не напускат България, заяви президентът.

Според него прогресът ни като общество изисква ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производството с висока добавена стойност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани