Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Аквамен от Тонга: Мъж оцелял 27 часа във водата след цунамито

[post-views]

Разкази на оцелели след изригването на подводен вулкан и цунамито в Тонга приковаха вниманието на света. Особено историята на мъж на име Лисала Фолау, който разказа пред местна радиостанция, че е плувал повече от ден, за да се спаси след бедствието. Това предаде BBC.

Фолау, който е и с увреждания, е бил отнесен от морето, но се е задържал за един дънер и почти 27 часа по-късно успял да доплува до брега. Той коментира пред радиото, че се е уплашил, когато видял вълната да се приближава към него, но имал вяра, че Бог ще го спаси.

Тонга потвърди смъртта на трима души след бедствието, а щетите още се оценяват. Комуникациите с островната държава са трудни, единственият подводен кабел, чрез който се осигурява интернет, е скъсан.

Междувременно в страната започнаха да пристигат помощи. Още в петък дойде новозеландски кораб с питейна вода и други продукти от първа необходимост. Австралия изпрати най-големия си кораб HMAS Adelaide, който в петък се отправи към Тонга. Той може да превозва хеликоптери, които да правят доставки до по-малките външни острови на Тонга. Очаква се да пристигне в средата на следващата седмица. В петък Обединеното кралство също така обяви, че пренасочва своя кораб HMS Spey към Тонга и изпрати помощи заедно с австралийския кораб.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани