Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън: Разговорът с Лавров беше „откровен и съдържателен“

[post-views]

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в петък, че разговорът с руския външен министър Сергей Лавров е бил „откровен и съдържателен“.

„Днешната дискусия с г-н Лавров беше откровена и съдържателна. Предадох позицията на Съединените щати и нашите европейски съюзници и партньори. Ние сме твърдо с Украйна в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост“, заяви след края на срещата Блинкън.

Той обаче отбеляза, че Русия трябва да реши по какъв път желае да поеме.

Според американския държавен секретар съюзниците на САЩ знаят, че Русия има „обширен игрови наръчник за агресия“. Той обаче се надява, че Русия ще продължи напред и ще поеме по пътя на дипломацията, а не на агресията.

Антъни Блинкън е обещал да предостави следващата седмица писмени отговори на предложенията на Русия за гаранции в сферата на сигурността, заяви Сергей Лавров на пресконференция след срещата.

„В крайна сметка се договорихме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на всички наши предложения“, каза руският външен министър.

На пресконференцията стана ясно, че след като получи писмените отговори, Лавров планира да се срещне отново с Блинкън.

Първите дипломати на САЩ и Русия са обсъдили ситуацията в Украйна, каза Лавров и допълни:

„Русия никога, никъде и нито веднъж не е заплашвала украинския народ чрез своите официални представители“.

Той обвини Европейския съюз и НАТО, че се опитват да разширят своите сфери на влияние на изток.

„Ние имаме опасения относно оръжията и военните експерти, които отиват в Украйна. Сега НАТО работи срещу Русия. Ще разберем дали сме на прав път, след като получим писмен отговор от САЩ“, отбеляза Лавров.

Той също така отбеляза, че Блинкън е потвърдил готовността на САЩ да помогнат за прилагането на Минските споразумения за Украйна.

Сергей Лавров посочи още, че руският президент Владимир Путин е „готов винаги“ да разговаря с президента на САЩ Джо Байдън.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани