Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Николай Русев: Air Policing е основен приоритет

[post-views]
Бригаден генерал Николай Русев: Air Policing е основен приоритет

Бригаден генерал Николай Русев: Air Policing е основен приоритет
Бригаден генерал Николай Русев

Усилията се насочват към  приучването на нови летци на МиГ-29 и увеличаване на младите инструктори

„През настоящата година ще започне същинският процес на целево адаптиране на летище Граф Игнатиево за експлоатацията на новия многоцелеви самолет Ф-16“, каза командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. На годишния анализ на подготовката на личния състав от базата присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и началникът на щаба на Военновъздушните сили полковник Димитър Георгиев. Бригаден генерал Николай Русев представи резултатите от цялостната дейност през изминалата година.

„Нальотът, изпълнен от пилотите на L-39ZA, смекчава тревожната тенденция, но не би могъл да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29“, каза още командирът на авиобазата и допълни, че въпреки мотивацията и денонощния труд на инженерно-техническия състав базата не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет.

Бригаден генерал Русев беше категоричен, че непрекъснатото дежурство по Air Policing винаги е било и ще бъде основен приоритет за базата. Отново се отчита максимално натоварване на летателния състав, ангажиран с изпълнение на мисията поради недостига на подготвени пилоти.

В съвместните двустранни и международни тренировки през изминалата година е осигурено участието на максимален брой летци с цел поддържане и усъвършенстване на летателните умения. Въпреки това се отчита силно ограничение на възможностите за водене на пълноценна бойна подготовка. Според командира на авиобазата през настоящата година приоритет ще бъде приучването на нови летци на МиГ-29 и увеличаване на младите инструктори.

Безопасността на полетите бе другият основен приоритет в летателната подготовка според анализа. Командирът подчерта, че е направен сериозен анализ на всички възможни предпоставки за възникване на инциденти и произшествия, разработени са още по-стриктни мерки, чието прилагане ще цели максимално минимизиране на рисковете, своевременно прогнозиране и разкриване на опасните фактори.

Анализът на данните показва, че е частично преодоляна негативната тенденция за намаляване на личен състав по категории.

Генерал-майор Димитър Петров подчерта, че задачите се решават, целите се постигат и напредък има, когато екипът на базата е мотивиран, всеотдаен, високоподготвен и единен в усилията си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани