Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора бригада е с нов командир

[post-views]
Втора бригада е с нов командир

Бригаден генерал Стоян Шопов заминава на международна длъжност в Измир, Турция

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада” се състоя в Стара Загора на 14 януари. С Указ № 295 от 14 декември 2021 г. на президента на България досегашният командир на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов, считано от 15 януари 2022 г., се освобождава от длъжността и се назначава на международна длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция. С Указ № 294 от 14 декември 2021 г. на президента на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” е назначен бригаден генерал Станимир Христов.

Гости на церемонията бяха командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, както и офицери и цивилни служители от Командването на СВ, включени в състава на Комисията по сдаване и приемане на длъжността.

След посрещане на бойното знаме на бригадата, приемане на строя и прочитане на заповеди досегашният командир бригаден генерал Стоян Шопов тържествено се прости с бойното знаме, след което то беше връчено от генерал-майор Михаил Попов на новия командир бригаден генерал Станимир Христов. В словото си бригаден генерал Шопов благодари на воините за всеотдайната служба и им пожела здраве и все така да продължават с решителност и чест да прославят името на 2-ра Тунджанска механизирана бригада като едно от водещите формирования в СВ. Той благодари и на Командването на СВ за оказаните доверие и подкрепа, а също така и на формированията от състава на СВ за доброто взаимодействие при справяне с възникналите предизвикателства.

В своето слово бригаден генерал Станимир Христов благодари на генерал-майор Михаил Попов за оказаното доверие при избора му за заемане на длъжността командир на 2-ра механизирана бригада и заяви, че ще продължи да следва правилната посока при изпълнението на задачите, за да може бригадата да пребъде като елитно формирование от състава на СВ.

Генерал-майор Михаил Попов изказа своята благодарност на бригаден генерал Шопов за всеотдайната и коректната служба и му пожела успехи на новата международна длъжност, а на бригаден генерал Станимир Христов пожела успех при справянето с новите предизвикателства като командир на 2-ра бригада.

Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване и утвърждаване на акта за сдаване и приемане на длъжността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани