Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран, Китай и Русия провеждат военноморски учения в северната част на Индийския океан

[post-views]
Русия започва учения в Балтийско море ден след НАТО

Иран, Китай и Русия провеждат днес третите си съвместни военноморски учения в северната част на Индийския океан, предаде Ройтерс.

Военноморски сили на иранските въоръжени сили и революционните гвардейци участват в учението „Пояс за военноморска сигурност 2022“, което се провежда на площ от 17 000 кв.км., съобщи пред държавната телевизия контраадмирал Мостафа Таджолдини, говорител на ученията.

Маневрите ще включват различни тактически упражнения като спасяване на горящ плавателен съд, освобождаване на отвлечен кораб и сваляне на въздушни цели през нощта. Те са започнали рано тази сутрин, уточни Таджолдини.

Трите страни започнаха провеждането на съвместни военноморски учения в Индийския океан и Оманския залив през 2019 г., припомни контраадмиралът. „Целта на това учение е да подобри сигурността и нейните основи в региона, както и да разшири многостранното сътрудничество между трите страни за съвместна подкрепа на световния мир, морската сигурност и създаване на морска общност с общност с общо бъдеще“, добави той.

След встъпването си в длъжност през юни миналата година, иранският президент Ебрахим Раиси, поддръжник на твърдата линия, води насочена на Изток политика, като задълбочава връзките с Русия и Китай. През септември Техеран се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество, водена от Москва и Пекин. Миналата седмица външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан посети Китай, а вчера Раиси се срещна с руския си колега Владимир Путин.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани