Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай определи американските санкции за ракетите като „лицемерни“

[post-views]

Китай разкритикува САЩ за налагането на санкции на китайски компании, които според Вашингтон изнасят ракетни технологии, и обвини страната в лицемерие заради продажбата на ракети с ядрен заряд. Това предаде Асошиейтед Прес.

Съединените щати санкционираха три компании, които според тях са участвали в неуточнени „дейности по разпространение на ракетни технологии“. На тях им е забранено да търгуват на американските пазари и да получават продукти, които могат да се използват за производство на оръжия.

„Това е типично действие на хегемон. Китай категорично го осъжда и призовава Съединените щати незабавно да поправят грешките си, да отменят съответните санкции, да спрат да потискат китайските предприятия и да очернят Китай“, заяви говорителят на външното министерство на Народната република Джао Лидзиен.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира на Китай се падат около 5% от световния износ на оръжия през периода 2016-2020 г. Съединените щати са най-големият световен износител, на когото се падат 37% от общия износ през същия период.

Балистичните ракети с голям обсег на действие се считат за една от силните страни на Китай в оръжейните технологии. Джао обаче подчерта, че страната му се противопоставя на разпространението на оръжия за масово унищожение и стриктно контролира износа на ракети.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани