Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадуро и Путин разговаряха след намек на дипломат за военна активност

[post-views]
Светът срещу Николас Мадуро – ЕС иска анулиране на президентския вот във Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че е обсъдил по телефона с руския президент Владимир Путин сътрудничеството между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

„Обменихме мнения по въпроси, свързани със съществуващото сътрудничество в редица стратегически области на най-високо равнище, отношения, които се укрепват допълнително от нерушимия съюз между нашите народи“, каза Мадуро.

Според канцеларията му двамата са обсъждали търговията, създаването на пряка самолетна връзка между Москва и Каракас и доставката на руски ваксини срещу КОВИД-19 за венецуелците, a Путин е изразил всестранната си подкрепа, включително за защитата на суверенитета и развитието на Венецуела.

Телефонният разговор се състоя седмица след като руският главен преговарящ в разговорите с Вашингтон за напрежението около Украйна заяви, че не може „нито да потвърди, нито да изключи“ възжмосността Русия да изпрати военни активи в Куба и Венецуела, ако САЩ и съюзниците им не намалят военната си активност край руските граници.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан отхвърли това изказване на оглавяващия делегацията на Москва в Женева руски заместник външен министър Сергей Лавров като празни заплахи.

Помолен в понеделник да коментира възможността в Куба и Венецуела да бъдат разположени руски ракети, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че „Русия мисли как да гарантира сигурността си в контекста на сегашната ситуация“.

През декември 2018 г. Русия за кратко изпрати във Венецуела два от ядрените си бомбардировачи Ту-160, за да изрази подкрепата си за Мадуро на фона на западния натиск.

Москва е важен политически съюзник на Венецуела, която е все по-изолирана в условията на икономически санкции от САЩ и ЕС. Те обвиняват Мадуро, че подрива демократичните институции, за да се задържи на власт, на фона на тежка политическа и икономическа криза при управлението му.

САЩ смятат победата му на президентските избори през 2018 г. за недействителна и признаха за законен лидер на Венецуела опозиционния водач Хуан Гуайдо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани