Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нашите войски са натовски и това не трябва да се забравя

[post-views]
Премиерът Стефан Янев пътува към района на инцидента с МиГ-29

В момента разглеждаме три сценария как ще действаме, ако стане война в Украйна с оглед на напрежението с Русия. Българската армия и Въоръжените сили се подготвят за различни сценарии. И смятам, че те могат да реагират адекватно на такъв тип сценарии в близост до българските граници. Това каза в интервю по Нова нюз министърът на отбраната Стефан Янев.

За целта правителството ще приеме национална позиция до три седмици. Тъй като през февруари предстои среща на военните министри и българският трябва да представи какво ще бъде нашето поведение.

„Така че, трябва да има национална позиция по отношение какъв тип отбранителен потенциал ще имаме в случай, че тази криза ескалира и тръгне към различен развой“, коментира той. „Решението ще бъде взето от българското политическо ръководство“, категоричен беше министърът.

Стефан Янев беше категоричен, че стои на вече заявената си позиция, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО на наша територия, защото това ще създаде вдигне градуса на напрежение. „Аз стоя зад думите си и мога да ги повторя“, каза Янев. „В онзи момент не се налагаше, аз съм го обяснил пред МС и съм го аргументирал. Дали и какво решение предстои, ще разберем през следващите няколко седмици“, допълни министърът на отбраната. Той отрече да има искри по темата между него и премиера Кирил Петков.

„Това, което е важно в случая за България – ние трябва да кажем ясно на българските граждани, аз заявих преди две седмици, решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение, дали наши или чужди. Нашите войски са натовски и това не трябва да се забравя. Стремежът ми е да променя начина на говорене и създаването за усещане за разграничаване на фили на нещо и фоби на друго. Когато говорим за национални интереси, моето желание е българите да се чувстват българофили“, коментира Стефан Янев.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани