Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радев: Гарантирането на сигурността е основна задача на държавата

[post-views]

Гарантирането на сигурността в свят, наситен с динамика на геополитическите процеси и комплексен характер на рисковете и заплахите, е основна задача на държавната политика. Затова и развитието на Въоръжените сили винаги е било основен приоритет в ролята ми на върховен главнокомандващ, заяви Румен Радев в обръщението си пред Народното събрание.

Първият Консултативен съвет за национална сигурност, който свикал, е бил посветен именно на основните предизвикателства пред Българската армия – остарялото оборудване, липсата на ресурси за пълноценна подготовка, тревожният отлив на личен състав. Тогава президентът призова за разработване на дългосрочна визия за развитие на Въоръжените сили; за ускорена реализация на проектите за модернизация, които да се съпътстват задължително от програми за индустриално сътрудничество; за решително повишаване на професионалната квалификация, мотивацията и социалния престиж на военнослужещите; за поддръжка на техниката и въоръжението до замяната им с нови образци; за участието на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор „Сигурност”.

Президентът Радев подчерта, че поради липсата на напредък в решаването на посочените проблеми в кратък времеви период свикал още два Консултативни съвета за национална сигурност на същата тематика.

Твърдата му настойчивост като върховен главнокомандващ допринесла за стартиране на редица конструктивни процеси в развитието на Въоръжените сили. Разбира се, немалко задачи остават нерешени и се нуждаят от ресурси, организация и силно лидерство, но вярвам, че процесът е необратим, каза държавният глава. Според него се нуждаем от общото разбиране, че ангажиментът на държавното ръководство към отбраната не се изчерпва с големите проекти за модернизация. Модернизацията е непрекъснат процес по изграждането на съвременни отбранителни способности с фокус върху хората в армията, върху иновациите и новите технологии.

Развитието на способности и оперативна съвместимост е не само съюзнически дълг, а преди всичко висша отговорност към сигурността на Родината, подчерта Радев. По думите му при по-добра подготовка и политическа воля договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за Въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии.  

През целия ни мандат с вицепрезидента г-жа Илияна Йотова отстоявахме убеждението, че поетият ангажимент от всички страни – членки на НАТО, за изразходване на 2% от БВП за отбрана е важна стъпка за укрепване на сигурността, но и заставя по-малките страни като нашата да инвестират значителен ресурс в икономическите и социалните системи на по-развитите държави – производителки на въоръжение, каза държавният глава. Затова и на срещата на върха през 2019 г. той постави открито този проблем и призова да се търсят механизми Алиансът да не се превръща в съюз между производители и купувачи на отбранителни продукти, а да се утвърждава като съюз между партньори, които заедно развиват отбранителни способности чрез интеграция на научноизследователската дейност и съвместното производство. Идея, посрещната със значителен интерес и допринесла за създаването на инвестиционен фонд на Алианса и за механизми за съвместно развитие на иновациите. Вярвам, че България ще продължи да бъде активен участник в този процес и ще работи за интегриране на нашите научни звена и иновативни компании в инициативата, подчерта Радев.

През годините на мандата укрепихме стратегическото партньорство със САЩ, отчете президентът. Възстановен бе диалогът с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване. „С президента на Китай издигнахме отношенията ни на ниво стратегическо партньорство. Задълбочихме връзките с редица държави отвъд европейското пространство”, заяви държавният глава.

Той бе категоричен, че както преди пет години, така и днес стои на позицията, че в условията на сблъсък на геополитически интереси и растяща конфронтация в нашия регион ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаване на кризите с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези кризи нямат военно решение, а изискват диалог и дипломатически усилия за деескалация, каза още Радев.

Най-ново

Избрани