Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилията с важни участия в операции и учения

[post-views]

Анализ на състоянието и подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби за изминалата 2021 г. беше проведен на 18 януари, съобщиха от ВМС. На анализа присъства командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

През 2021 г. сили от флотилията участваха в операцията на НАТО по морска сигурност Sea Guаrdian, развръщането на постоянната патрулна група на НАТО SNMG2 и постоянната противоминна група на НАТО SNMСМG2, в международните учения Sea Breeze 2021, Sea Shield 2021, Poseidon 2021, както и в националното военноморско учение на ВМС с международно участие „Бриз 2021”. Успешно беше извършена сертификация на фрегата „Дръзки”.

Най-съществените постижения през изминалата година са били успешната сертификация на командването на тактическа група патрулни кораби по стандартите на НАТО, високото ниво на водолазната подготовка с проведеното национално водолазно учение „Тритон 2021” с участието на водолази от ВМС на САЩ и Румъния, както и придобиването и възстановяването на бойни способности на кораби от флотилията след ремонт и модернизация.

Сили и средства от флотилията взеха ключово участие в операцията на море по издирване и изваждане на останките от катастрофиралия самолет МиГ-29.

Контраадмирал Кирил Михайлов даде висока оценка за дейността на флотилията през 2021 г. Той изказа сърдечна благодарност за положените усилия, професионализма и отговорността на военнослужещите от флотилията и очерта основните насоки и предизвикателства, стоящи пред ВМС.

Най-ново

Виж още

Избрани