Информационен център на Министерство на oтбраната

Германия засега няма да доставя оръжие на Украйна, но ще изпрати там полева болница каза министърката на отбраната

Германската министърка на отбраната иска въоръжени дронове за защита на военните

Берлин засега изключва възможността да достави оръжие на Украйна във връзка с кризата с Русия, тъй като това само би изострило допълнително напрежението, каза в интервю за неделното издание на в. “Велт” германската министърка на отбраната Кристина Ламбрехт, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Ламбрехт направи това изявление броени дни след като Великобритания започна да доставя на Киев противотанкови оръжия. Група американски сенатори и от двете партии също обеща на Украйна оръжие (което може да включва ракети, стрелково оръжие и катери), за да помогне на страната да се защити от потенциална инвазия предвид засиленото руско военно присъствие край границите й.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче изтъкна политиката на Берлин да не доставя смъртоносни оръжия в зони на конфликти.

“Разбирам желанието да се окаже подкрепа на Украйна и ние точно това вече и правим”, каза пред в. “Велт” Ламбрехт. Тя съобщи, че през февруари Германия ще достави в Украйна напълно оборудвана полева болница, осигурявайки и необходимото обучение, като финансовото участие на Берлин в начинанието ще възлиза на 5,3 милиона евро. Лабмрехт отбеляза, че Германия от години лекува във военните си болници тежко пострадали украински войници.

Берлин обаче за момента не е готов да доставя на Киев оръжия. Правим всичко възможно за деескалация на напрежението, а доставките на оръжия понастоящем няма да допринесат за това, каза тя.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top