Информационен център на Министерство на oтбраната

Продължават боевете между бойци на “Ислямска държава” и кюрдските сили в Североизточна Сирия

13 сирийски войници загинаха днес в атака срещу военен автобус в пустинна зона в Сирия

Трети ден продължават боевете между бойци на групировката “Ислямска държава” и кюрдските сили в Североизточна Сирия след джихадистка атака срещу затвор, при която бяха убити над 70 души, съобщи днес неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

Най-малко 28 души от кюрдските сили за сигурност, петима цивилни и 45 бойци от ИД са убити от началото на нападението срещу затвора “Гуайран” в град Хасака, съобщи директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман.

В четвъртък вечерта ИД предприе в щурм срещу затвора, в който се намират около 3500 предполагаеми членове на групировката, включително нейни лидери, посочва СЦНПЧ.

Това е най-сериозното нападение на ИД след претърпяното от нея поражение в Сирия през 2019 г. Вчера джихадистите поеха отговорност за него.

Неправителствената организация съобщи, че десетина затворници са успели да избягат при атаката, но стотици са били арестувани.

Говорител на кюрдските сили каза днес, че боевете край затвора продължават.

Според кюрдските власти, които контролират обширни райони в Северна Сирия, в техни затвори се намират около 12 000 джихадисти от повече от 50 националности.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top