Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радев ще бди България да не се отклони от пътя на демокрацията и законността

[post-views]

Радев ще бди България да не се отклони от пътя на демокрацията и законността

Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае нейния път. Отстояването на суверенитета, закона, сигурността и справедливостта е нашата дългосрочна и неотменна мисия за България.

Това заяви Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат като президент на Република България.

„Преди 5 години за пръв път приех строя на гвардията. Тук пред катедралния храм и Вечния огън. Помня лицата на много от вас и очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки за по-демократична България“, заяви в началото на словото си президентът Румен Радев.

Той подчерта, първият му мандат е преминал в изтощителна борба.

„Вие подновихте пакта за доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието!

5 години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах за обединение, но ме упрекваха, че разделям. Вашите гласове недвусмислено показаха, че обществото иска да се раздели с миналото“, каза Радев.

Той заяви, че е извадил обществото от апатията.

„Върнахме честните избори“, каза държавният глава и подчерта важното значение на парламента, съживяването на демократичните институции и борбата с корупцията.

Той подчерта, че ще отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта.

„През идните години ще бдя България да не се отклони от този път. Ще отстоявам законността, политическата промяна е само първа крачка, предстоят още изпитания“, каза Радев.

Президентът припомни, че когато мислим, че ни е най-трудно, нека да не забравяме, че не са много държавите, които са съхранили своето име и език през историята.

„Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно в желанието си за промяна. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае нейния път“, каза още Радев в словото си.

Той припомни думите си в началото на първия си мандат, когато е заявил, че за него е важно не колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде.

„Това ме вдъхновяваше да направя компромиси с принципите си. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, ще отстоявам интересите и достойнството на България. Заедно ще продължим да градим свободна, просперираща и демократична България. Да живее България!“, заяви Румен Радев.

Церемонията по встъпване в длъжност, която се провежда на площад „Св. Александър Невски“, започна с приемането на почетния караул от държавния глава.

На нея присъстват също така вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, председателя на Народното събраниен Никола Минчев, депутати, дипломати и други.

В чест на встъпването в длъжност на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили бяха изстреляни 21 топовни салюта.

Президентът Румен Радев се поклони и пред бойните знамена. Това са основните бойни знамена на българската армия, които са спечелили славни боеве по време на войните за национално обединение. Тези знамена са светини.

Източник: /БГНЕС

Най-ново

Виж още

Избрани