Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой кой е в новата Комисия по отбрана

[post-views]
Кой кой е в новата Комисия по отбрана

Автор: Спиридон Спиридонов

Първото си заседание Комисията по отбрана проведе непосредствено след Богоявленския водосвет на 6 януари. Изчакахме да излезе стенограмата, за да ви запознаем на нейна основа с ръководството и членовете на Комисията.

Атанас Зафиров, председател: „Аз съм на 50 г., това ми е пето Народно събрание, само че общо петте се равняват на едно. Така се случиха къси Народни събрания. Надявам се, че този път ще изкараме един дълъг и успешен мандат. Военната ми експертиза – завършил съм Военната академия и в миналото Народно събрание бях председател на Комисията. Преди това съм бил и в съставите на 42-рото, 43-тото Народно събрание – в Комисията по отбрана“.

Благовест Белев, заместник-председател: На 58 г. съм, в предишния си живот бях професор в морско училище – военно поделение. Аз самият съм офицер от резерва. Освен това към военната си кариера имам и кариера като офицер на кораб от гражданското корабоплаване – стигнах до капитан далечно плаване. Смятам, че с моите познания и близкостоящ до военните структури мога да бъда полезен в работата на Комисията“.

Христо Гаджев, заместник-председател: „На 38 г. съм, завършил съм „Международни отношения“ и „Международни бизнес отношения“ в Софийския и в УНСС. Отделно съм специализирал в различни чужди университети. Кариера – от 43-тото, 44-тото Народно събрание, 45-ото и 46-ото бяха малко бързи, но като цяло вече четвърти мандат народен представител, член на Комисията по отбрана. Надявам се да работим конструктивно така, както сме го правили, и занапред, пък вече времето ще покаже“.

Атанас Зафиров е председател на Комисията по отбрана

Александър Александров, заместник-председател: „Аз съм депутат от ИТН от 3 МИР – Варна, в това събрание. В предните две бях от 15-и Плевенски. Офицер съм, завършил съм ВНВУ „Васил Левски“ тогава, сега НВУ – специалност „Мотострелкови“. Служил съм на различни длъжности в строя, в МО, в ГЩ на БА. Участвал съм в редица операции по поддържане на мира. Работил съм и в НАТО като заместник военен представител. Отговарял съм за оперативната съвместимост. Завърших службата си през 2014 г. като представител на НАТО в Скопие (б.р. – със звание „полковник“). След това работих няколко години, откъдето познавам и председателя като главен експертен сътрудник в Комисията по отбрана“.

Николай Дренчев, заместник-председател: „ Аз съм от партия „Възраждане“. Завършил съм ВВВУ в Долна Митрополия. Летял съм на МиГ-23, МЛД в Габровница – това беше миналото хилядолетие. След закриването на базата и уволняването ми от армията не съм се занимавал повече с армейски дела“.

Джейхан Ибрямов: „ Аз съм на 44 г. от ДПС. От 43-тото Народно събрание съм народен представител с изключение на 45-тото, постоянно съм в Комисията по отбрана. Не съм завършил военно училище. Служил съм и винаги съм държал на политическите решения независимо в коя комисия сме, защото все пак да не забравяме, че сме народни представители. Експертизата е важна. Консенсусните решения са най-полезни като цяло за страната, но това не изключва да имаме различни виждания по различни въпроси“.

Виктор Насър: „Аз съм част от групата „Продължаваме промяната“. Не съм служил, защото отмениха казармата, но винаги съм се интересувал. Имам хоби, свързано с авиацията, така че там доста съм чел. Аз имам дългогодишен опит в технологичния сектор – работили сме доста в сферата на сигурността и отбраната и съм тук, за да дам каквото мога и знам и, разбира се, да науча много“.

Димитър Иванов: „Аз съм на 41 г., 31 МИР – Ямбол, три мандата бях областен управител. В  42-рото Народно събрание и в  46-ото бях народен представител и член на Комисията по отбрана. Аз съм убеден въпреки малкото заседания, които имахме на Комисията в 46-ото НС, че добрият диалог ще продължи. Естествено, там където има различия, то е нормално, но в крайна сметка целта е обща и тя е България“.

Ивелин Иванов: „ Аз съм от 20 МИР – Силистра, на 51 г. съм. Като народен представител съм за първи път в парламента. Като кариера съм завършил НВУ във Велико Търново със специалност „Свързочни войски“. През 1994 г. служих в гр. Ямбол, след това напуснах армията поради ред лични причини и постъпих в редовете на МВР и така до 2014 г. Заемал съм различни длъжности, последната е директор на ОД на МВР, след което бяха главен секретар в областна администрация, през  2017 г. – областен управител на област Силистра, и отново главен секретар“.

Младен Маринов: „ Депутат съм от 26 МИР – София-област, на 50 г. съм. Завършил съм милиционерското училище в Пазарджик в далечната 1991 г., след това съм завършил Академията на МВР. Магистър съм по право. Завърших магистратура във Военна академия и стратегическия курс за управление във Военна академия. По-голяма част от целия ми съзнателен живот е минал в служба в името на Република България в частта „Сигурност“ в МВР – заемал съм всички длъжности по управленската верига. Започнал съм от полицай“.

Петър Кънев: „На 67 г. съм, седми парламент ми е този, влязох 2005 г. от ямболския избирателен район, в момента съм от бургаски. През тези години имам три години, когато бях съветник на президента Георги Първанов по икономика. Бил съм зам.-председател на Бюджетна комисия, зам.-председател на Икономическа, а последните два нормални парламента 43-ти и 44-ти бях председател на Комисията по икономическа политика и туризъм. Завършил съм „Графична индустрия“ в Москва – инженер съм. Между другото съм подполковник от резерва“.

Светлин Стоянов: „Депутат съм от 19 МИР – Русе, на 52 г. Много се гордея, че съм последният набор, който изкара две години казарма – 1988–1990 г. и оттам може би нещата се обърнаха. Аз съм офицер от резерва от НСО. Магистър съм по икономика. Имам разностранни интереси, бил съм административен директор в „Нестле”, бил съм счетоводител, кредитен инспектор и валутен дилър в няколко търговски банки. После тясно специализирах в личната охрана, с която доскоро работех“.

Христо Симеонов: „Завърших средното военноморско училище в Бургас . На 58 г. съм. Във Военноморското училище съм бил четири години командир – от командир на отделение, зам.-командир на взвод и дубльор старшина на рота. Като висше образование първо постъпих в СУ, учих философия една година, след което завърших Московския държавен университет със специалност „Философия“. Работил съм 30 години в сферата на образованието, бил съм девет години от тях зам.-директор. Проявявам интерес към отбраната на страната, тъй като в крайна сметка и в някакъв определен момент се оказа, че останахме без армия, и аз имам в тази посока някои предложения, имайки предвид моето средно военно училище“.

Юрий Козлов: „ Завършил съм „Руска филология“ – магистър, със специализация в института „Пушкин“ в Москва и в института „Херцен“ в бившия Ленинград, сега Санкт Петербург. По професия съм учител. Нямам нищо общо с военната кариера освен това, че съм отслужил две години – това ми е връзката. Всичко ми е още ново, но ще се постарая да вляза бързо в крак“.

Трима от членовете на Комисията не са били на първото заседание. Ще си позволя да ги представя аз.

Доцент д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публично-правни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Избран е за народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, където е член на комисиите по конституционни и правни въпроси и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Елхан Кълков е роден на 26 октомври 1973 г. в неврокопското село Плетена. По образование е икономист. Избиран е за народен представител в 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. На парламентарните избори през ноември 2021 г. е избран за депутат с листата на ДПС в 1 МИР – Благоевград.

Радослав Рибарски  е на 38 г. Висшето си образование придобива в УНСС със специалност „Международни икономически отношения“ и магистърска степен по „Управление на международни проекти“. Живее и работи в Стара Загора. Професионалният му опит към момента е основно в сектор енергетика и машиностроене. Интересът му към иновативните технологии го насочва към възобновяемите енергийни проекти. Най-ценен и задълбочен опит в енергетиката добива чрез работата си по международни проекти в областта на ТЕЦ и оползотворяване на отпадъци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани