Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изваждат иновации от „Бърлогата на дракона“

[post-views]
Изваждат иновации от  „Бърлогата на дракона“

„Бърлогата на дракона“ е конкурс за иновации в армията на САЩ, стартирал през есента на 2020 г. Става дума за откриване на идеи, които възникват сред стотиците хиляди военнослужещи от американската армия. Пентагонът реши да предостави на войниците, моряците, летците и морските пехотинци форум, на който да покажат най-добрите си идеи за модернизиране на армията. В Щаба на Обединеното командване на Силите за специални операции във Форт Браг – Северна Каролина, военнослужещи от пехотата, авиацията и флота представиха свои проекти, отнасящи се от повишаване на цифровата ефективност в армията до технологии за опазване и спасяване на живота на войника на бойното поле.

Най-новият шести кръг от конкурса се проведе в оперативния център на Форт Браг. В този шести епизод бяха получени 100 предложения. Финалистите в конкурса бяха осем.

В залата на оперативния център представител на Бреговата охрана насочи цифров термометър към бронирана жилетка, оборудвана с охладителна система, която намаляваше температурата на жилетката, докато през нея течеше студена вода. Това беше един от многото интересни проекта. Такъв проект е важен за американската армия, защото много често тя действа в места с много горещ климат, на собствена територия и по света.

При охлаждането на жилетката температурата от 71 градуса спадна на 52 градуса за 20 секунди. Явно прототипът работеше. Разбира се, остава да се решат въпросите, свързани със себестойността на продукта, осигуряването на лед за зареждане на системата за охлаждане и др., но присъстващите на събитието генерали признаха „огромния потенциал“ на предложението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани