Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-голям интерес за срочна служба – между 18 и 25 г.

[post-views]
Най-голям интерес за срочна служба – между 18 и 25 г.

Според изследване на „Алфа Рисърч“ армията се нарежда на второ място в представително изследване сред млади хора в диапазона 18–29 г. за доверието в институциите у нас. Преди армията са само висшите училища, които обяснимо имат по-висок рейтинг сред младежите. Именно на този фон стартира първият етап от срочната служба в доброволния резерв.

Съгласно нормативната уредба кандидатите за срочна служба в доброволния резерв трябва да бъдат пълнолетни и да не навършват 40 години в годината на кандидатстване. „Данните, с които разполагаме, показват, че най-голям е делът на кандидатите за изпълнение на срочна служба на възраст от 18 до 25 г.“, каза неотдавна за вестник „Българска армия“ началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков.

Лентата на обновените сгради за резервисти прерязаха заместник-министърът на отбраната Александър Петков, заместник-началникът на отбраната  генерал-лейтенант Димитър Илиев и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов

Стана ясно, че мнозинството от класираните кандидати (около 80 %) са със средно образование, но има и висшисти. Кандидатите с основно образование са само двама. Гражданските специалности на кандидатите са много разнообразни (национална сигурност и отбрана, графичен дизайн, банково дело, транспорт, туризъм, селско стопанство, спорт, дори и балет). От одобрените кандидати 56 % са безработни, 44 % са работещи.

Срочната служба в доброволния резерв у нас започна от 10 януари 2022 г. Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.

Резервистите бяха снабдени с всичко необходимо за службата им

Комисиите за подбор разгледаха постъпилите документи и по определените критерии (свързани основно с притежаваното образование и образователно-квалификационна степен) класираха кандидатите в низходящ ред. Класираните кандидати преминаха прегледи за установяване на медицинската годност и психологичната им пригодност. На годните кандидати се издадоха предписания с датата и мястото на явяване за сключване на договор за срочна служба в доброволния резерв. „ЦВО и военните окръжия имат готовност да проведат и през 2022 г. всички дейности по привличане и подбор на кандидатите за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, в случай че бъдат обявени длъжности. Ежегодно се изготвят планове за провеждане на рекламно-информационна дейност. Служителите във военните окръжия извършват разнообразни дейности, свързани с взаимодействие с гражданите, Регионалните служби по заетостта, Бюрата по труда, висшите военни училища, директорите на средни училища и военните формирования. Притежаваният от експертите опит допринася за ефективното изпълнение на функционалните им задължения и за качественото административно обслужване на гражданите“, твърди полковник Петков.

Информация беше представена пред обществеността и посредством някои регионални електронни и печатни медии. Положителен резултат при следващи кампании би имало провеждането на активна и мащабна рекламно-информационна кампания на Министерството на отбраната за популяризиране на службата в доброволния резерв, която да се  реализира в националните медии.



Строят на резервистите беше приет от официалните лица, а след това те поеха към изпълнение на основните задачи от бъдещата им служба

„Премахването на наборната служба и наличието на негативни демографски процеси и тенденции в последните години създава сериозни затруднения при комплектуването на военните формирования за мирно и военно време. Въвеждането на срочната служба в доброволния резерв ще даде положителни резултати по отношение на увеличаване на броя на българските граждани с военна подготовка“, смята полковник Петков.

По думите му военнослужещите и цивилните служители от състава на военните окръжия, ангажирани в процеса по набиране на кандидати за служба в доброволния резерв, притежават силна мотивация, отлична подготовка и висока професионална квалификация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани