Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НВИМ създава рубрика, в която представя даренията, получени през изминалата година

[post-views]


Националният военноисторически музей /НВИМ/ създава рубриката „Памет за бъдещето“, в която ще представи част от даренията, получени през изминалата година. Това съобщават от НВИМ.

По традиция през януари в музея откриват изложбата „Памет за бъдещето“ с част от дарените през предходната година вещи на нашите предци – емблематични или не толкова познати личности, благодарение на чиито истории съхраняват нашето минало. Това е едно от най-специалните събития за нас, защото виждаме колко голямо е семейството на Националния военноисторически музей и колко много емоции и родова памет се крият зад всяка една от реликвите, които сме призвани да съхраняваме, посочват от НВИМ.

Поради епидемичната обстановка се налага този януари да бъде отложено откриването на изложбата и срещата с дарителите за по-късен етап. Но в знак на признателност към всички, които повече от век обогатяват фонда на музея и за всички верни последователи и любители на историята се създава рубриката „Памет за бъдещето“.

Днес от НВИМ започват това представяне с най-големия дарител на музея – Министерство на отбраната и структурите на армията, благодарение на чиято подкрепа вече 106 години НВИМ е дом за безсмъртието на Българската армия.
През август 2021 г. командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров е дарил българското знаме, участвало в международните мироопазващи мисии в Афганистан. Развявал се в Щаба на операция „Решителна подкрепа“ в Кабул, националният флаг се завръща в родината на 23 юни 2021 г. заедно с последния военен контингент и става символ на българското участие в опитите за умиротворяване на една от най-горещите точки в света.

Зона на конфликти за влияние между част от Великите сили още от края на XIX век, Афганистан става арена на кръвопролитна гражданска война през последното десетилетие на ХХ век. С цел поддържане на сигурността в страната през декември 2001 г. Съветът за сигурност на ООН одобрява предложеното от афганистанското правителство за създаване на Международни сили за поддържане на сигурността /ISAF/. България се присъединява към тях още през януари 2002 г., участвайки както в мисията на ISAF, така и в последвалата я от 2014 г. операция на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в страната „Решителна подкрепа“.

До оттеглянето на мироопазващите сили 42 български военни контингента с обща численост 11 148 военнослужещи са ангажирани с охраната на летищата Кабул, Кандахар и Баграм, с проверката и контрола на трафика на хора и товарни автомобили, с лечение на местното население, обучение на афганистанските сили за сигурност и на медицински специалисти и др. 

Източник: БТА

Най-ново

Избрани