Информационен център на Министерство на oтбраната

Мега телескопът „Джеймс Уеб“ достигна крайната си цел

Мега телескопът „Джеймс Уеб“ достигна крайната си цел

Телескопът „Джеймс Уеб“ достигна до окончателната си орбита около Слънцето, съобщиха от НАСА. Апаратът се намира на 1,6 милиона километра от Земята, и много скоро ще започна да провежда научна дейност.

Месец от изстрелването си и след серия от сложни и опасни маневри свръхмодерният телескоп Джеймс Уеб“ най-накрая достигна до мястото си на паркиране, съобщиха от НАСА.

Следващият етап на мисия е фината настройка на основното огледало на телескопа, което с диаметър от шест метра и половина и е съставено от 18 сегмента, покрити с тънък слой злато.

Ако всичко върви по план космическата обсерваторията ще започне да работи до няколко месеца, като се очаква още през май да изпрати и първите си данни.

Телескопът „Джйемс Уеб“ е най-скъпият космически апарат изпращан в космоса, като основната му задача, освен  да изучава първите галактики след Големия взрив, е да търси потенциално обитаеми планети извън нашата Слънчева система.

Мисията, която в размер на 10 милиарда долара е съвместен проект на американката, европейската и канадската космически агенции.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top