Информационен център на Министерство на oтбраната

Първата ракетна фрегата китайско производство влезе на въоръжение в пакистанските ВМС

ракетна фрегата "Тогрул"

Първата ракетна фрегата “Тогрул” с елементи на стелт технология, произведена от китайската фирма “Худун Чжунхуа шипбилдинг” в Шанхай, влезе на въоръжение във ВМС на Пакистан, съобщи в. “Дейли Пакистан”, цитиран от ТАСС.

Това е първият от общо 4 кораба от този тип, които Пакистан поръча от Китай през 2017 г. за своя флот.

През август 2020 г. китайската корабостроителница пусна на вода първата фрегата по този проект за ВМС на Пакистан, която е с водоизместимост до 3900 тона. Останалите 3 фрегати бяха завършени през миналата година. Това са най-големите съвременни кораби, които Китай доставя в чужбина.

Корабите, създадени на базата на фрегатите по проекта 054А (Цзянкай II), 30 от които са на въоръжение в Китайската народноосвободителна армия, ще заменят 4 пакистански фрегати тип “Тарик”.

Ключов елемент от въоръжението на новите пакистански фрегати е системата за вертикално изстрелване на управляеми зенитни ракети, която разполага с 32 клетки. В момента възможностите за противовъздушна отбрана на пакистанските бойни кораби се ограничават до ракети с малък обсег или до системи за близък бой.

Пакистанските ВМС заявиха, че произведените в Китай фрегати ще подсилят капацитета на Пакистан за морска отбрана, както и възможностите за възпиране, с цел поддържане на мира и сигурността в зоната на Арабско море и Индийския океан.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top