Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джонсън: Великобритания ще даде своя принос към НАТО, ако Русия нападне Украйна

[post-views]
Джонсън: Великобритания ще даде своя принос към НАТО, ако Русия нападне Украйна

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания и нейните съюзници са напълно единни в позицията си, ако Русия нападне Украйна.

Пред депутатите в Камарата на общините Джонсън заяви, че Великобритания ще даде своя принос в случай на ново разполагане на войски на НАТО, ако се стигне до конфликт.

След разговори сутринта със западните съюзници и среща на кабинета, по-късно в парламента Борис Джонсън заяви по време на дебат за Украйна, че е важно диалогът с Русия да продължи. Същевременно, ако руски части нахлуят в Украйна, Лондон ще реагира бързо със съюзниците си, което включва налагане на безпрецедентен пакет от санкции.

„Агресията на Путин ще бъде скъпо струващо бедствие за руския народ“, изтъкна Джонсън.

Премиерът каза, че при разговор с Путин е припомнил, че в ключови моменти на историята Великобритания и Русия са били заедно:

„Единствената причина двете страни да са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН е заради героизма на съветските войници в битката срещу фашизма, рамо до рамо с британците“, изтъкна Джонсън.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че когато се е разпаднал Съветският съюз, Великобритания, Русия и Съединените щати са обещали на Украйна, че в замяна на отказа ѝ от ядрените оръжия, нейната сигурност ще бъде гарантирана, а независимостта ѝ – съблюдавана. Според Стармър обаче Русия не изпълнява ангажимента си.

Що се отнася до призивите за изпращане на повече войски на НАТО в Украйна, Джонсън отговори, че до „чисто физическо ангажиране“ едва ли ще се стигне на този етап, но припомни, че британците вече са изпратили противотанкови ракети и обучаващ персонал в Украйна.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани